Veelbelovend geneesmiddel lymfeklierkanker toch vergoed

Kodyo pr

VEELBELOVEND GENEESMIDDEL LYMFEKLIERKANKER TOCH VERGOED Zevalin(r) 18e middel op Lijst Dure Geneesmiddelen

Het geneesmiddel Zevalin(r) voor de behandeling van het Non-Hodgkin Lymfoom is op 14 augustus jl. toegevoegd aan de Lijst Dure Geneesmiddelen van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG). Dit meldt het CTG zelf in een open brief d.d. 16 augustus 2006 aan het bestuur van alle Nederlandse ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Zevalin(r) is daarmee het 18e geneesmiddel op de lijst sinds deze beleidsregel in 2002 werd ingevoerd. De maatregel geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2006.

RADIOACTIEF
Zevalin(r) is een zeer vernieuwende radio-immunotherapie, die speciaal is ontwikkeld voor een meer patiëntvriendelijke behandeling van de zogenaamde folliculaire tumoren, zoals lymfeklierkanker. Het middel kan er voor zorgen dat langdurige en zeer belastende chemokuren worden voorkomen. Het middel is in januari 2004 geregistreerd in Europa, nadat bleek dat de effectiviteit van Zevalin(r) buitengewoon hoog is, en het de overlevingskansen van patiënten met Non-Hodgkin Lymfoom aanzienlijk verbeterd.

BESTRALING CEL VOOR CEL
Patiënten krijgen een behandeling waarbij de kankercellen in het lichaam worden opgespoord en 'gemarkeerd'. Daarna wordt Zevalin(r) toegediend. Zevalin(r) is radioactief en zoekt de markers op de kankercellen op. Vervolgens bestraalt Zevalin(r) ter plaatse uitsluitend het kankergezwel zelf. Studies tonen aan dat de effectiviteit van deze methode veel hoger is dan van chemokuren. De schade aan gezonde cellen is bovendien zeer beperkt, waardoor patiënten zich minder ziek voelen en sneller herstellen.

Zevalin(r) kan vanwege radioactiviteit uitsluitend in gespecialiseerde ziekenhuizen worden toegediend. Nu het middel vergoed wordt, zal een veel grotere groep patiënten het middel voorgeschreven kunnen krijgen.

Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer 1.700 personen Non-Hodgkin Lymfoom geconstateerd.


--- Voor meer informatie of contactgegevens van betrokken behandelaars, kunt u contact opnemen met Josje van der Meer, tel. : 035-5420750 OF 06 422 45 994, persinfo@kodyo.nl