Ministerie van Buitenlandse Zaken
Reisadvies Verenigde Staten

Samenvatting
In de Verenigde Staten kan, met inachtneming van het volgende reisadvies, worden gereisd.

Het dreigingsniveau voor de Verenigde Staten is vastgesteld op code 'Yellow' (elevated). Alleen voor de vliegvelden in de Verenigde Staten geldt nog code 'Orange' (high). De verscherpte veiligheidscontroles die werden ingesteld naar aanleiding van de arrestatie van terreurverdachten in het Verenigd Koninkrijk blijven voorlopig van kracht. Deze extra controles kunnen leiden tot aanzienlijke vertragingen bij de 'security checkpoints' bij alle vluchten van, naar en binnen de VS.

U wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten en de nadere berichtgeving op dit gebied goed te volgen. Tevens wordt geadviseerd de aanwijzingen van de bevoegde Amerikaanse autoriteiten op te volgen.

Van juni tot december kunnen orkanen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode het weerbericht regelmatig te raadplegen en instructies van lokale autoriteiten op te volgen.

Actualiteiten
Het dreigingsniveau voor de Verenigde Staten is door het 'Department of Homeland Security' vastgesteld op code 'Yellow' (elevated). Alleen voor de vliegvelden in de Verenigde Staten geldt nog code 'Orange' (high). De verscherpte - zichtbare en onzichtbare - veiligheidscontroles die werden ingesteld naar aanleiding van de arrestatie van terreurverdachten in het Verenigd Koninkrijk blijven voorlopig van kracht.

Deze extra veiligheidsmaatregelen impliceren o.a. dat er in de handbagage vanaf dit moment geen vloeistoffen meer mogen worden meegenomen en dat de veiligheidscontroles op de luchthavens aanzienlijk zijn uitgebreid. Door deze extra controles kunnen aanzienlijke vertragingen bij de 'security checkpoints' optreden bij alle vluchten van, naar en binnen de VS. Voor meer informatie wordt verwezen naar de website van het 'US Department of Homeland Security' www.dhs.gov.

Sinds 10 mei 2006 zijn berichten verschenen in de media dat in Florida drie personen zijn overleden vermoedelijk na te zijn aangevallen door alligators. De plaatselijke bevolking is opgeroepen om met name 's nachts niet te zwemmen of met huisdieren vlak langs het water te lopen.

Algemeen
Het orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 1 december. Met name aan de zuid- en oostkust van de Verenigde Staten kunnen orkanen veel schade aanrichten. Laat u goed informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen naar een door een orkaan geteisterd of bedreigd gebied.

Het is in de VS niet toegestaan alcohol te drinken onder de leeftijd van 21 jaar.

Handel, smokkel en bezit van drugs, ook geringe hoeveelheden voor "eigen gebruik" wordt zwaar bestraft in de VS.

Bij vliegverkeer en soms ook bij treinverkeer kunt u uitgebreide veiligheidsmaatregelen verwachten. U wordt geadviseerd op tijd aanwezig te zijn. Grappige opmerkingen of getoonde irritatie over de veiligheidsmaatregelen wordt sterk ontraden. Een losse 'Nederlandse' houding tegenover gezagsdragers zoals grensbewaking en politie wordt meestal niet op prijs gesteld en kan een averechtse uitwerking hebben;

Gezondheidssituatie
Informatie over epidemieën etc. kunt u vinden op onder meer de volgende websites:

* www.minvws.nl
* www.who.int

Terrorisme
De autoriteiten van de Verenigde Staten zijn bezorgd over mogelijk nieuwe terroristische aanvallen (zie onder 'Actualiteiten'). Informatie kunt u vinden op de volgende websites:

* www.fbi.gov
* www.fema.gov
* www.dhs.gov

Zware criminaliteit
In verband met zware criminaliteit wordt u geadviseerd nooit de hoteldeur open te laten staan, geen dure juwelen op straat te dragen en buurten die als onveilig te boek staan niet op te zoeken. Informeer uzelf hierover in het hotel. Slaap niet in uw auto. Laat geen waardevolle spullen in uw auto liggen. Blijf op hoofdwegen en goed verlichte parkeerplaatsen.

Onveilige gebieden
Sommige delen van grote steden staan te boek als onveilig. Informeer uzelf hierover in uw hotel.

(Laatst gewijzigd op: 25-08-2006)