Time : 19:55:19
Date : 25 August 2006
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Eerste isolatie van het virus verantwoordelijk voor blauwtong in België

Het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA) is het eerste laboratorium dat er in geslaagd is om het virus te isoleren dat verantwoordelijk is voor de blauwtongziekte die momenteel woedt in België, Nederland en Duitsland. Een belangrijke stap in de strijd tegen deze ziekte wordt op deze manier gerealiseerd.

Het CODA is als Belgisch referentielabo voor bemettelijke ziekten er vandaag in geslaagd het blauwtongziektevirus (BTV) te isoleren uitgaande van een bloedstaal dat op 18/08/2006 in België genomen werd van een schaap met klinische symptomen. Deze symptomen werden geïdentificeerd door het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) in samenwerking met medewerkers van l'Association Régionale de Santé et d'Identification Animales (ARSIA). Op 19/08/2006 werden bij dit dier zowel specifieke antistoffen tegen BTV als nucleotidesequenties van het BTV-genoom gedetecteerd. Voor de virusisolatie werden geëmbryoneerde eiëren ingespoten, hetgeen gevolgd werd door een passage op een BHK-21 celcultuur. Het virus veroorzaakte een cytopathogeen effect op deze cellen en kon gedetecteerd worden door de amplificatie van BTV-specifieke genoomsequenties (real-time PCR). Via electronenmicroscopisch onderzoek werden in dit isolaat eveneens viruspartikels aangetoond met dezelfde karakteristieken als BTV.

De eerste gevallen van BTV in België werden op 19/08/06 door het CODA aangetoond. De resultaten van het CODA werden in de tussentijd ook door het Franse referentielaboratorium (Agence française pour la sécurité sanitaire des aliments, AFSSA) bevestigd.

De isolatie van het virus op celculturen betekent een belangrijke stap voor een meer gedetailleerde studie van het virus en voor de bepaling van het serotype van het virus van de huidige crisis. Het virus dat op deze manier gekweekt wordt kan namelijk gebruikt worden in virusneutralisatietesten die complementair zijn aan de moleculaire testen die momenteel aan de gang zijn. Het CODA is momenteel bezig om het virus op celcultuur verder op te kweken zodat het verzonden kan worden naar andere Europese laboratoria.

Blauwtongziekte bij schapen (bluetongue, afgekort BT) is een van oorsprong virale ziekte waaraan alle gedomesticeerde en wilde herkauwers gevoelig zijn. De klinische symptomen van de ziekte kunnen variëren afhankelijk van de virale stam, de diersoort en het ras. Zo zullen schapen globaal genomen een acutere pathologie doormaken dan runderen, terwijl Europese rassen dan weer gevoeliger zijn dan de Afrikaanse. De mens wordt niet geïnfecteerd door het BT virus. Er zijn dan ook geen gezondheidsricico's voor de mens in verband met deze besmetting. De klinische incidentie van BT bij besmette runderen en geiten is beperkt. Bij schapen daarentegen, zijn de gevolgen voor de gezondheid veel belangrijker. Bovendien zijn de kosten ten gevolge van de ziekte voonamelijk indirect: de economische gevolgen variëren van matig tot hoog, als gevolg van het blokkeren van de uitwisseling van dieren.

Contact: dr Kris De Clercq (afdelingshoofd - CODA), krdec@var.fgov.be, 02/379.05.12.

http://www.var.fgov.be
http://www.health.fgov.be