Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : VD. 2006/2334
datum : 25-08-2006
onderwerp : Verdere versoepeling bluetongue maatregelen bijlagen :

Geachte Voorzitter,

Middels mijn brief van 22 augustus jl. (VD. 2006/2307) heb ik u op de hoogte gesteld van de stand van zaken met betrekking tot de bluetongue-uitbraken in Nederland, België en Duitsland. Verder ben ik ingegaan op de versoepelingen van de maatregelen die in Nederland zijn ingesteld, naar aanleiding van de op 17 augustus 2006 geconstateerde bluetongue besmetting op een bedrijf in Kerkrade. In deze brief informeer ik u over de verdere versoepeling van het exportverbod voor herkauwers en levende producten en de ontwikkelingen in Europees verband.

Stand van zaken
Het aantal bedrijven in Nederland waar een bluetonguebesmetting is vastgesteld, bedraagt inmiddels 27. Eén van deze bedrijven bevindt zich noordelijk in het op 18 augustus jl. ingestelde 20-kilometergebied, wat aanleiding geeft tot een beperkte aanpassing van de gebiedsbegrenzing. De nieuwe begrenzing is opgenomen in de Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006 (hierna: de regeling). Het verdachte bedrijf in de omgeving van Sneek is inmiddels door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vrijgegeven. Alle uitslagen van laboratoriumtesten waren negatief. Hetzelfde geldt voor een tweetal andere verdenkingen in noordelijk Nederland. Verder hebben de testuitslagen van de verdenking bij runderen op een exportverzamelplaats in Woerden aangetoond dat hier alleen de rechtstreeks uit Zuid-Limburg aangevoerde dieren besmet waren. Het virus bleek zich niet verder verspreid te hebben naar de omgeving. Tenslotte is er momenteel nog een aantal verdachte bedrijven, zowel binnen als buiten het 20-kilometergebied, dat nader wordt onderzocht.

Versoepeling exportverbod
Direct na de uitbraak van bluetongue is er een exportverbod voor herkauwers en levende producten afgekondigd voor heel Nederland. Daarbij is aangegeven dat, zodra er voldoende garanties zouden zijn dat er in de rest van Nederland geen bluetongue aanwezig is, het exportverbod zou kunnen worden opgeheven. Inmiddels is er meer duidelijkheid over de veterinaire situatie in noordelijk Nederland. Een aantal verdenkingen is negatief gebleken.
Verder is uit de resultaten van de quick scan gebleken dat er geen sprake is van een verspreiding van bluetongue in noordelijk Nederland.

Echter, op de noordelijke rand van het ingestelde beperkingsgebied is nog sprake van een aantal verdenkingen. Ook is de tracering nog niet afgerond. Inmiddels is wel duidelijk dat een aanzienlijk aantal dieren vanuit het 20-kilometergebied in de risicoperiode naar noordelijk Nederland is verplaatst. Hierdoor kan noordelijk Nederland nog niet met zekerheid als bluetongue vrij worden beschouwd. In de huidige situatie is het daarom nog niet veterinair verantwoord om het exportverbod geheel op te heffen, in verband met de vrijwaring van de handelspartners. Er bestaan vanuit veterinair oogpunt echter wel mogelijkheden om het exportverbod vergaand te versoepelen. Op basis van deze informatie heb ik besloten om de export van herkauwers en sperma, eicellen en embryo's met ingang van 25 augustus 2006 onder voorwaarden weer toe te staan. Deze versoepelingen gelden voor de export uit Nederland uitgezonderd het beperkingsgebied en het 20-kilometergebied.

De versoepelingen van het exportverbod hebben het volgende tot gevolg.
* Het is weer toegestaan om herkauwers te exporteren mits de dieren geen klinische verschijnselen vertonen en uit serologisch of virologisch onderzoek is gebleken dat de dieren niet zijn besmet met bluetongue. Indien de dieren worden geëxporteerd ten behoeve van de directe slacht kan bloedonderzoek achterwege blijven.
* Sperma van runderen die worden gehouden op een erkend spermawincentrum mag onder voorwaarden weer worden geëxporteerd. De runderen die hebben bijgedragen aan de zending hebben geen klinische verschijnselen. De dieren zijn bovendien ten minste 28 dagen na de productie van het te verzenden sperma serologisch of virologisch onderzocht op bluetongue met een negatief resultaat. Vervoer van sperma geproduceerd voor 1 mei 2006 was reeds eerder weer toegestaan.

* Eicellen en embryo's van herkauwers mogen weer worden geëxporteerd indien uit serologisch onderzoek - uitgevoerd ten minste 28 dagen na productie van de eicellen of embryo's - is gebleken dat beide ouderdieren niet besmet waren met bluetongue ten tijde van productie.

Europese ontwikkelingen
Op donderdag 24 augustus jl. heeft er overleg plaatsgevonden tussen de lidstaten waar Europese maatregelen ten aanzien van bluetongue gelden (Nederland, België, Duitsland en Luxemburg) en vertegenwoordigers van de Europese Commissie. Gesproken is over verdere harmonisatie van de bluetongue maatregelen. Naar aanleiding daarvan is besloten het toezichtsgebied en beschermingsgebied samen te voegen tot één zogenaamd beperkingsgebied. Hiermee wordt onderlinge handel van dieren en producten in de grensoverschrijdende beperkingsgebieden vergemakkelijkt. Verder is bevestigd dat directe aanvoer van dieren van buiten het 20-kilometergebied naar slachthuizen binnen dit gebied is toegestaan. Hetzelfde geldt voor doorvoer van herkauwers door het 20-kilometergebied onder de daartoe gestelde voorwaarden.

Op maandag 28 augustus a.s. vindt er weer een bijeenkomst van het Permanent Comité voor de Voedselketen en Diergezondheid (PCVD) plaats. Hierin zal onder andere gesproken worden over de mogelijkheden om ook het slachten van dieren van bedrijven binnen het 20-kilometergebied weer toe te staan. Verder zal ik bij de Europese Commissie pleiten voor herziening van de westelijke grens van het beperkingsgebied in Nederland teneinde delen van West-Nederland weer vrij te kunnen geven.

De in deze brief beschreven aanpassingen zijn middels een wijziging in de regeling op 25 augustus 2006 om 16:00 uur van kracht geworden. Tevens heeft op 25 augustus 2006 een bijeenkomst van het basisoverleg plaatsgevonden teneinde de sector over deze zaken te informeren. Ik blijf u de komende tijd op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman