Ingezonden persbericht


FACT SHEET

Tim Krabbé naar Mount Ararat (Oost-Turkije).

Vijfentwintig jaar nadat Tim Krabbé (62) zijn wedstrijdperiode als wielrenner afsloot bereid hij zich voor op een mountainbike expeditie in Oost-Turkije die zal plaatsvinden in augustus/september 2006. De tocht voert vanuit het aangenaam zachte klimaat van de Zwarte Zee landinwaarts om te eindigen bij de Mount Ararat aan de grens met Iran en Armenie. Krabbé: "Ik hou ervan om te fietsen door (voor mij) onbekende en woeste gebieden". Inderdaad zullen op deze reis de gebaande paden worden verlaten; asfaltwegen worden ingeruild voor onverharde landwegen om na 800 kilometer aan de voet van de heilige berg Ararat(5165m) aan te komen. De fietsen worden achtergelaten om te voet aan een meerdaagse beklimming van de slapende dubbbelvulkaan te beginnen Krabbé: "Ik houd van klimmen, vooral met de fiets, maar ik wil ook wel eens wil zien of ik zo'n 5000-meter berg kan opwandelen. Dat die berg met legenden en verhalen uit de oudheid verbonden is maakt het nog mooier".

Najaar 2004 maakte de schrijver Tim Krabbé (die naast De Renner ook bekende boeken als Het Gouden Ei, Vertraging, De Grot en Kathy's Dochter schreef waarvan een aantal werd verfilmd) een mountainbikereis door Bolivia. De reis begon en eindigde in het hooggelegen La Paz en voerde via talloze single-tracks in drie weken over hoge passen, door droge hooglanden, broeierige oerwouden, langs junglerivieren en over modderwegen. Op 61-jarige leeftijd bereikt Tim Krabbé na anderhalf jaar training hetzelfde gewicht en benaderde hij de conditie die hij had ten tijde van de bewuste bekimming van de Mont Aigoul zoals beschreven in De Renner. Het verhaal van die wedstrijd is de beleving waar hele generaties fietsliefhebbers zich in herkennen en waardoor het boek door fijnproevers ook wel wordt beschouwd als de bijbel van het wielrennen. Over zijn Boliviaanse mountainbike avontuur deed Tim Krabbé onder de noemer 'Mijn mooiste fietsavontuur' verslag in het AD Magazine en in het buitensportblad Op Pad.

Deelnemers van deze try-out expeditie in Turkije kunnen zich aanmelden bij Conijn Reizen. De inschrijving sluit twee maanden voor vertrek in verband met de uitgifte van permits voor de beklimming van de Ararat. Deelnemers beschikken naast een mountainbike met verende voorvork over een goede fietsconditie om dagafstanden van 50 tot 80 km te kunnen overbruggen. Bagage wordt vervoerd door jeeps die tevens als bezemwagen fungeren. Overnachtingen afwisselend in tenten en hotels/guesthouses. De poging om de besneeuwde top van de Ararat te bereiken vindt plaats onder begeleiding van in samenwerking met een team van lokale gidsen die ook aan de deelnemers de klimuitrusting leveren die nodig is. De bagage wordt door paarden zo ver mogelijk omhoog gedragen.

Vertrek: 26 augustus 2006
Terug: 16 september 2006
Reisduur: 21 dagen
Prijs: circa E 1600,- (vlucht naar Turkije en extra kosten beklimming Ararat niet inbegrepen)

PERSINFORMATIE: Voor informatie over het reisaanbod van Conijn Reizen zie: www.conijnreizen.nl organisator Wout Conijn is telefonisch te bereiken op het nummer 06 - 41235289. Tim Krabbé is bereikbaar op het telefoonnummer 020 - 4199639


---- --