Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Persberichten - Paspoort met chip vanaf 26 augustus

Paspoort met chip vanaf 26 augustus

24 april 2006

Minister Pechtold heeft vandaag het nieuwe model paspoort en Nationale Identiteitskaart gepresenteerd bij de ondertekening van het verlengde contract met de producent Sdu Identification in Haarlem. De introductie van een nieuwe `generatie' elektronische Nederlandse reisdocumenten zal plaatsvinden op zaterdag 26 augustus 2006.
---

Met de invoering van de elektronische reisdocumenten op die dag voldoet Nederland aan de eisen van de Europese Unie. Minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties bracht een bezoek aan Sdu Identification waarna de officiële ondertekening en de presentatie van het nieuwe model plaatsvonden. Het model is te bekijken op Externe link www.minbzk.nl. Het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart krijgen een chip. De chip bevat:


- De weergave van de foto (in kleur) in het door de Europese Unie voorgeschreven technische formaat, zijnde een zogenaamde Full Frontal Face Image;
- Naam, Voornamen;
- Geboortedatum;
- Geslacht;
- Documentnummer;
- Sofi-nummer, (in de toekomst BSN);
- Datum einde geldigheid document.

De vingerafdruk, wordt op een later moment ingevoerd, omdat de Europese Unie nog een deel van de technische specificaties moet vaststellen. Het elektronische paspoort zal EUR 8,06 meer kosten. Het bedrag is exact kostendekkend. Minister Pechtold heeft de prijsverhoging eerder aangekondigd. Het nieuwe maximumtarief (leges) dat gemeenten in rekening mogen brengen wordt EUR 47,46. Gemeenten berekenen de prijs voor de leges op basis van gemaakte kosten. Voor de Nederlandse identiteitskaart wordt de verhoging in 2006 en 2007 niet doorberekend.

De chip maakt het mogelijk de gegevens elektronisch te controleren door de gegevens te vergelijken met de kenmerken van de drager van dat paspoort en met de gedrukte gegevens in het paspoort. Zo wordt het moeilijker het document te vervalsen en ook moeilijker om zich te identificeren met een andermans reisdocument (de zogenaamde look-a-like-fraude). Met de opname van biometrische kenmerken wordt aangesloten op de afspraken die in de Europese Unie zijn gemaakt ter vergroting van de veiligheid.


***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel