Gemeente Breda

Invoering electronisch paspoort

Op 26 augustus 2006 wordt het nieuwe electronische paspoort ingevoerd met daarin een chip met een scan van het gezicht.

De kosten voor het nieuwe paspoort zijn hoger dan die voor het huidige paspoort; 8,06. Het rijk berekent deze kosten door aan gemeenten waardoor de prijs voor een paspoort in Breda op 47,45 komt. Ook de Nederlandse identiteitskaart wordt electronisch; het tarief hiervan blijft in 2006 ongewijzigd. Het college van burgemeester en wethouders legt een voorstel voor wijziging van de Legesverordening voor aan de gemeenteraad.

Volgens Europese richtlijnen moeten paspoorten en identiteitskaarten (reisdocumenten) vanaf 28 augustus dit jaar een gelaatsscan bevatten. Daarnaast komt er in een later stadium een digitale vingerafdruk in. Dit zijn zogenaamde biometrische gegevens die ervoor zorgen dat look alike fraude kan worden opgespoord. Daarvan is sprake wanneer iemand, die uiterlijke gelijkenis met een andere persoon vertoont, misbruik maakt van diens reisdocument. Voor de vingerscan moet de Europese Commissie de technische specificaties nog vaststellen.

De biometrische kenmerken zijn een extra beveiliging bovenop de bestaande beveiligings- en echtheidskenmerken. Daarnaast bieden biometrische kenmerken de mogelijkheid de reisdocumenten geautomatiseerd en dus efficiënter te controleren. Naast de gelaatsscan en vingerscan bevat de chip informatie die nu ook al is opgenomen in de zogenaamde machineleesbare strook. Het gaat om de naam en voornamen, geboortedatum, het geslacht, documentnummer, sofi-nummer en de geldigheidsduur van het document.

Breda, 31 mei 2006