Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 19 juli 2006.

Fenomeen Fringe Festival nu ook in Nederland

Meer dan 40 avontuurlijke theatervoorstellingen na open inschrijving

Het nieuwe landelijke theaterfestival TF-1 maakt binnen haar programmeringskanaal TF-2 het eerste Fringe Festival van Nederland mogelijk: Amsterdam Fringe Festival. Vandaag maakte directeur Jeffrey Meulman de definitieve programmering van dit festival bekend, dat plaatsvindt in Amsterdam van 26 augustus t/m 13 september 2006, gelijktijdig met TF-1.

Fringe betekent letterlijk 'rand'. Een Fringe Festival is een festival op zich, dat plaats vindt naast een officieel theaterfestival. Het fenomeen is een wereldmerk met een lange traditie. Het bestaat weliswaar sinds 1947, maar is nieuw voor Nederland. Theaterfestivaldirecteur Jeffrey Meulman (voormalig programmeur stadsschouwburg Groningen en ex-directeur van het Utrechtse Huis a/d Werf en Festival a/d Werf) over het Amsterdam Fringe Festival: 'De Fringe is zo vrij als een vogeltje'.

Van sexclub tot sprookje, van rock tot opera, van theater tot metro en bushok, de eerste editie van het Amsterdam Fringe Festival belooft een dynamische weergave te worden van alles wat het theater te bieden heeft. Het publiek kan dan ook letterlijk van alles verwachten. Maar liefst 40 Amsterdam Fringe Festivalvoorstellingen zorgen er voor dat het publiek van het festival 24 uur per dag theater kan beleven.'TF-2 biedt een platform om de Fringe-achtige energie die ruimschoots aanwezig is in Nederland, zichtbaar te maken en aan te jagen', aldus Meulman.

In het Amsterdam Fringe Festival staan de volgende groepen geprogrammeerd: Five easy pieces, Camilla Marienhof & Ria Marks, Judith van der Werff & Maik Priebe, Het Zuidelijk Toneel & Productiehuis Brabant & Toneelacademie Maastricht, Balladeuse & Mama is Kaal & Stichting Public Amusement, sandersgeluk, TG Door het Oog van de Hond, Strange Secret, Wonder, Turpijn & Jochems en Verbeken, Bernard van Eeghem, Maartje Teussink, Gezelschap van de Nacht, De Vrienden van de Dansmuziek, Absurd Nederland, TG Passevite, De Wetten van Kepler, Art-Jan de Vries, De Kazerne, Opium voor het Volk, Theatergroep Tweelicht, Vreemd, Alexandra Boeder & NTM, Abattoir Fermé, Toneelklas Dora van der Groen, De Queeste, Het Syndicaat, Theaterplatform PickUp, Bert Hana, & Fanclub Esvla, Gezelschap v/d Nacht e.a., Verdriet van de Zeedijk, Efrem Stein, Le Nu Perdu, In Vervoering, Lange Poten, Twan van Bragt. En bijna als vanzelfsprekend: afterparties en theatrale dance-events met diverse dj's.

Naast de programmering maakte Meulman ook de uitgangspunten van het Amsterdam Fringe Festival bekend. Zo stelt de organisatie bij de inschrijving geen artistieke criteria. Meulman: 'Wij geven geen kwaliteitsgarantie. Het festival kent een open inschrijving en kan zo groot worden als de stad Amsterdam locaties telt.'

Het Amsterdam Fringe Festival zal zich naast en gelijktijdig afspelen met TF-1, het nieuwe Theaterfestival van Nederland en Vlaanderen. Hier zijn de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen, geselecteerd door jury én publiek, voor de allerlaatste keer te zien.

De kaartverkoop van de Amsterdam Fringe Festivalvoorstellingen start op maandag 14 augustus 2006. De kaarten zijn te koop bij de kassa's van de verschillende festivallocaties. De voorstellingen spelen zich onder andere af in Het Compagnietheater, De Brakke Grond, De Melkweg, Paradiso, Perdu, Sugar Factory, Theater Bellevue, Het Rozentheater, Het Parooltheater, Huis Marseille en andere spannende plekken die nog nader aangekondigd worden.

Het programma en de uitgangspunten van het Amsterdam Fringe Festival zijn na te lezen op www.tf-1.nl.

Het Theaterfestival TF-1 bestaat uit verschillende programmeringskanalen waar het publiek kan blijven 'hangen' of langs kan 'zappen'. Voor de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen uit Nederland en Vlaanderen kies je TF-1. Een avontuurlijke avond uit met onverwachte performances kun je binnen TF-2 verwachten. TF-3 gaat 'Over Theater' en richt zich op vakgenoten en liefhebbers met lezingen, discussies en veel meer. TF-4 biedt tenslotte een selectie uit het Theaterfestival Vlaanderen in De Brakke Grond.

TF-1 is een gezamenlijk initiatief van de Stadsschouwburg Amsterdam, de Vereniging van Nederlandse Theatergezelschappen en -producenten (VNT), Theater Instituut Nederland, Bureau Promotie Podiumkunsten en het Holland Festival. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OC&W, VandenEnde Foundation, VSBfonds, Stichting Diorapthe, Fonds voor Podiumprogrammering & Marketing (FPPM) en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

----------


Ingezonden persbericht