Koninklijke Nederlandse Schaakbond

BDO Chess Tournament 2006 met interessante bezetting

Van 26 augustus tot en met 3 september wordt in Haarlem het 2e BDO Chess Tournament gespeeld. Speelzaal van dit internationale toernooi is de 'Gouden Zaal' van Hotel Joops aan de Oude Groenmarkt 20. Een bijzondere locatie, waar ideale omstandigheden zijn gecreëerd voor de spelers. Op de slotronde na, als de partijen om 11.00 uur van start gaan, beginnen de partijen om 13.00 uur. Het publiek is van harte welkom om de spelers van dichtbij aan het werk te zien. Maar ook via de website van het toernooi zijn de partijen 'live' te volgen.

Het is de organisatie gelukt een interessant deelnemersveld bijeen te krijgen voor zowel het Premier als Challenger Tournament. Bovendien is de tweede editie sterker bezet dan vorig jaar. Grootste blikvanger is grootmeester John van der Wiel, ooit Europees kampioen bij de jeugd, tweemaal kampioen van Nederland en winnaar van talloze internationale toernooien. Voornaamste concurrentie voor de hoofdprijs van EUR 750,- kan hij verwachten van de sterke Wit-Rus Sergey Kasparov, niet te verwarren met de vermaarde Garry Kasparov. Ook de nummer 2 en hét talent van Australië David Smerdon is kanshebber, evenals Geert Van der Stricht, voormalig kampioen van België, en zijn landgenoot Stefan Docx.

Veel aandacht zal uitgaan naar de Haarlemmer Michiel Abeln. Hij miste vorig jaar op een half punt een Meesternorm. Daarmee werd één van de doelstellingen van het toernooi, het laten aantekenen van een meesternorm, net niet behaald. Dit jaar wordt ook veel verwacht van vigerend jeugdkampioen Chiel van Oosterom en het grote talent Roeland Pruijssers. Het veld wordt gecompleteerd door oud-Haarlemmer Taco Vrenegoor en de promovendus van vorig jaar Raoul van Ketel.

Naast de hoofdgroep zullen de deelnemers in het Challenger toernooi strijden om promotie naar het Premier Tournament. Op rating zijn de grootste kanshebbers daar Fred Slingerland en de Israëlische Amsterdammer Yochanan Afek. Peter de Roode is, op papier in ieder geval, de sterkste regionale vertegenwoordiger. HWP Haarlem is vertegenwoordigd door Bart Gijswijt en René in 't Veld. Opmerkelijk is dat naast René ook zijn zoon Daan in 't Veld van Bloemendaal deelneemt. Zo vaak zal het niet zijn gebeurd dat vader en zoon het in een gesloten tienkamp tegen elkaar opnemen. Na haar last-minute invalbeurt van vorig jaar, is Pauline van Nies, meisjeskampioene tot 20 jaar, nu iets eerder uitgenodigd. (FW)

---

Prijsvraag Botwinnik Rapidtoernooi

De schaakvereniging Botwinnik in Zoetermeer is op het originele idee gekomen om een prijsvraag te verbinden aan het rapidtoernooi van deze vereniging dat op zaterdag 26 augustus zal plaatsvinden. In deze prijsvraag neemt de Duitse komiek Hape Kerkeling de rol op zich van simultaangever. U kunt deze prijsvraag, die gaat over schaakrecht, vinden op de volgende link.

---

Zeven koplopers in Hogeschool Zeeland Toernooi

Zeven koplopers na zeven ronden spelen. Dat is het beeld dat het Hogeschool Zeeland Toernooi biedt. Onder de zeven spelers die de eerste plaats delen met 6 punten bevinden zich twee Nederlanders: Friso Nijboer en Erwin l'Ami. Bij het groepje met een half punt achterstand treffen we naast de ratingfavoriet Gurevich de Nederlanders Jan Smeets, John van der Wiel, Koen Leenhouts en Arno Bezemer aan.

Het toernooi duurt tot zaterdag 12 augustus. In tegenstelling tot de andere zomertoernooien worden de partijen in Vlissingen 's avonds gespeeld, zodat de deelnemers overdag de handen vrij hebben voor toeristische activiteiten. De laatste ronde op zaterdag 12 augustus begint echter al om 11.30 uur.

Alle informatie over het toernooi is te zien op de website http://www.hztoernooi.nl.

---