Out of the blue door Hans Wap

Historisch museum rotterdam

Out of the blue
De Rotterdamse bruggen van Hans Wap
Museum De Dubbelde Palmboom
26 augustus t/m 1 oktober 2006

Beeldend kunstenaar Hans Wap (1943) kwam er onlangs tot zijn schrik achter dat zijn geboortestad Rotterdam in ruim veertig jaar kunstenaarschap in zijn werk nauwelijks aan bod was gekomen. Out of the blue realiseerde hij zich dat de tijd rijp was voor een eerbetoon aan de stad met een nieuwe serie schilderijen.

Wap heeft Rotterdamse bruggen geschilderd; bestaande en verdwenen bruggen. De bruggen die hij voor het eerst zag toen hij vol verbazing over de rand van zijn kinderwagen naar de kaalgeslagen binnenstad keek. Sommige daarvan zijn in de loop der tijd uit het stadsgezicht verdwenen. Daarnaast schilderde Wap ook bruggen die er nog steeds zijn.

Van bruggen verwacht men dat ze dag in dag uit deze kant met de overkant verbinden. Dat ze dienstbaar aan het verkeer zijn en op afspraak - of naar behoefte - voorrang aan één verkeersstroom geven boven een andere stroom. In de wereld van ingenieurs worden bruggen kunstwerken genoemd. Kunstwerken waarin technisch vernuft en esthetiek samenvallen.

De visie van Hans Wap op bruggen botst met het beeld dat goedbedoelende ingenieurs voor ogen stond. Waps geschilderde bruggen zijn méér dan statische kunstwerken die twee gescheiden werelden met elkaar verbinden. Zijn bruggen ademen een verstilde schoonheid uit en ontrekken zich aan de verplichting tot verbinden. Ze gaan van Niets naar Nergens; ze lijken kant noch wal te raken. Ze bestaan dankzij de ondoorgrondelijke logica van ware kunstwerken.

Met Out of the blue geeft Hans Wap zijn geliefde Rotterdam de plaats die het in zijn veelzijdige oeuvre verdient.

Tentoonstelling: Out of the blue, de Rotterdamse bruggen van Hans Wap Datum: Van 26 augustus t/m 1 oktober 2006
Locatie: Museum De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12 3024 RM Rotterdam / www.historischmuseumrotterdam.nl
Openingstijden: Di t/m vrij 10.00-17.00 uur, weekend en feestdagen 11.00-17.00 uur


Noot voor de redactie