Vogelfestival 2006 - 26 en 27 aug. in de Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer

http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel

Zeist, 22 augustus 2006. Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en SOVON Vogelonderzoek Nederland organiseren voor de derde maal het Vogelfestival. Vogel- en natuurliefhebbers van jong tot oud kunnen wederom hun hart ophalen. Het festival vindt plaats in het centraal gelegen en vogelrijke natuurgebied de Oostvaardersplassen. Met nog meer stands, excursies, kunst en afwisselende evenementen. Het thema dit jaar is: roofvogels. Vorig jaar bezochten 9.000 bezoekers het Vogelfestival.

Roofvogels staan centraal op dit derde Vogelfestival. Waar kan dat beter dan in het vermaarde natuurgebied de Oostvaardersplassen, waar dit jaar voor het eerst in Nederland een zeearendpaar broedde.
Tijdens het Vogelfestival wordt het nieuwe beschermingsproject 'Roofvogels in Nederland' gepresenteerd. Een voorstel om broed- en voedselgebieden in Nederland veilig te stellen en te verbeteren.

Zeearenden in de Oekraïne. Ook in andere landen zetten vogelbeschermers zich in voor het welzijn van roofvogels, zoals in de Oekraïne. Daar broeden tussen de 80 en 100 paar zeearenden. 's Winters verblijven er ook nog eens enkele honderden arenden vanuit omringende landen. De vogels kampen er met voedselgebrek en worden door stropers geschoten. De Oekraïnse Vogelbescherming zet zich met man en macht in voor een goede bescherming. Een deel van de opbrengst van het Vogelfestival is bestemd voor de zeearenden in de Oekraïne.

Tijdens dit Vogelfestival: Nog meer spannende excursies, meer standhouders, meer kunst en meer boeiende lezingen dan voorgaande jaren. Met ervaren vogelgidsen gaat men op zoek naar de verschillende roofvogels in de Oostvaardersplassen. Wie weet vangt men ook nog een glimp op van de rondvliegende jonge zeearend. Vele standhouders zijn aanwezig met onder meer: vogelboeken, nestkasten, vogelvoer, outdoorproducten, verrekijkers, telescopen, vogel- en natuurreizen van over de gehele wereld. Op beide dagen is er een doorlopend lezingenprogramma, dat vooral in het teken staat van roofvogels. Kunstenaars tonen hun creativiteit op het gebied van vogels. Men kan getuige zijn van hoe zij gezamenlijk een reusachtig kunstwerk creëren.

Jongeren beleven spannende excursies, kunnen deelnemen aan GPS speurtochten of zich als een roofvogel laten schminken. Ook kan men zijn kennis testen of een gokje wagen bij verschillende prijsvragen. Maak kans op een van de vele leuke prijzen.

Bezoek het Vogelfestival op 26 en 27 augustus a.s. in de Oostvaardersplassen, nabij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, Kitsweg 1 (bij Knardijk) te Lelystad. Openingstijden van 09.30 tot 17.00 uur. Toegangsprijs: vanaf 16 jaar [euro 9,00; kinderen gratis; leden ontvangen korting!
Honden zijn niet toegestaan op het Vogelfestivalterrein. Zie ook www.vogelfestival.nl

Voor de pers (