Huisarts brengt wijk in beweging met FLASH!-beweegevenement

Nisb

Gezondheidscentrum Stevenshof in Leiden bijt zaterdag 26 augustus het spits af met het eerste beweegevenement uit een reeks van vijftien. De unieke samenwerking van de specialisten uit het gezondheidscentrum met sportverenigingen en andere organisaties uit de wijk maakt dat wijkbewoners, vaak ook patiënten van het gezondheidscentrum, vrijblijvend kennis kunnen maken met bewegen. Hét medicijn om gezond te worden en te blijven.

Op het plein voor het gezondheidscentrum kunnen inwoners uit de wijk meedoen met activiteiten, hun conditie laten testen en een interactieve dansgame uitproberen. Stevenshof organiseert het eerste van vijftien FLASH! beweegevenementen die in 2006 plaatsvinden. De vijftien evenementen maken deel uit van de campagne FLASH!; de overheidscampagne die Nederlanders stimuleert om meer te bewegen. De campagne wordt uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). In 2006 staat de campagne in het teken van bewegen met een chronische ziekte.

FLASH! campagne presenteert nog 14 andere evenementen
In het najaar van 2006 presenteert FLASH op nog eens veertien andere locaties een beweegevenement, zoals op 30 augustus in Utrecht Overvecht en op 2 september in Gouda Goverwelle. Dertien gezondheidscentra gaan door met bewegen na deze evenementen. Huisartsen, praktijkondersteuners en fysiotherapeuten zetten beweeggroepen op. De huisarts verwijst zijn patiënten hier naar met: bewegen op recept.

Bewegen voor mensen met een chronische aandoening
Bewegen is voor iedereen belangrijk. Ook voor mensen met een aandoening, door een ongeval of langdurig ziekte. In Nederland zijn tussen de 1,5 en 4 miljoen mensen die last hebben van reuma, astma, artrose, rugklachten, diabetes of anders. Uit onderzoek blijkt dat zij vaak onbekend zijn met het voor hen passende- beweegaanbod bij hen in de buurt.

Start heel Nederland Danst
Tijdens de evenementen wordt er ook geoefend voor de landelijke actie Heel Nederland Danst. Deze actie, ook een onderdeel van FLASH!, roept alle Nederlanders op om op 16 november om 11:15 uur te dansen. Het doel is om minstens 200.000 mensen, waaronder ambassadeurs Barbara de Loor en Paul Rosenmöller, tegelijkertijd op dezelfde muziek, dezelfde dans te laten dansen. Daarmee is een nieuw wereldrecord voor het Guiness Book of Records behaald. Op 20 september lanceert NISB op de 50+ beurs de swingende choreografie van Heel Nederland Danst. Op de Stevenshof in Leiden wordt er zaterdag om 14 uur voor de eerste keer geoefend op weg naar 16 november.

De FLASH! campagne in 2006
De FLASH! campagne staat in 2006 in het teken van bewegen met een chronische aandoening. Naast de beweegevenementen, informeert FLASH! via de website www.flash123.nl mensen waar ze op moeten letten als ze willen gaan bewegen. Ook kunnen mensen met een chronische aandoening op de website hun beweeggedrag testen en is er informatie over waar je kunt bewegen. Verder verspreidt FLASH! informatie naar huisartsen en fysiotherapeuten over hoe zij mensen met een chronische aandoening in beweging kunnen brengen.


---
NOOT VOOR DE REDACTIE,