Gemeente Spijkenisse


Gedragscampagne verkeer start in Kreken en Waterland

23 augustus 2006

Samen werken aan wijkveiligheid
Wethouder Jan Willem Mijnans, de verantwoordelijk wethouder gedragscampagnes, start zaterdag 26 augustus de verkeersgedragscampagne in de Kreken.

Rond 14.45 uur verwelkomt de wethouder op het Multicultureel feest van Stichting Bewonersbelangen Westrand op het veld aan de Woonkreek en Paalsporenkreek het optreden van Jeroens Jeugd Verkeersshow. Deze show is door de gemeente ingehuurd in samenwerking met de Stichting Bewonersbelangen en is een spektakel voor kinderen op het gebied van verkeer. Zo is er onder andere een quiz over verkeer, de verkiezing van de beste klaarover en een quiz over verkeersborden.

Daarna volgen er vanaf eind augustus tot half december in de Kreken en in de wijk Waterland allerlei acties om de mensen bewust te laten worden van hun gedrag in het verkeer. De gedragscampagne is een van de acties uit de wijkveiligheidsplannen. In bijna alle wijkveiligheidsplannen werd het hard rijden in de top 5 van onveilige gevoelens genoemd.

Snelheidscontroles
De politie zal deze week op verschillende locaties en tijdstippen, in de wijk Waterland snelheidscontroles uitvoeren. Er wordt hierbij voornamelijk gecontroleerd in de 30 km-zones waar volgens bewoners te hard wordt gereden. De resultaten van deze controles vormen de basis voor de 0-meting die onderdeel uitmaakt van het begin van de gedragscampagne Verkeer. De Kreken volgt een paar dagen daarna.

Ook zullen er enquêtes gehouden worden onder bewoners om het subjectieve gevoel te meten. Daarna volgen verschillende acties op scholen, komen er spandoeken te hangen, ludieke acties met bewoners en een verkeersquiz voor ouderen. Alle acties worden ondersteund door posters, krantenartikelen en andere communicatiemiddelen.

Achteraf worden weer snelheidsmetingen en enquêtes gehouden.

De gedragscampagne is een initiatief van de gemeente die dit samen doet met de Politie Rotterdam Rijnmond en de drie woningcorporaties De Leeuw van Putten, Woonbron en Maasdelta.