Gemeente Heerenveen

persbericht

Jeugd dansgroep uit Israëlische partnergemeente verzorgt optreden in Heerenveen

09/08/2006

Op zaterdag 26 augustus aanstaande brengt de jeugd dansgroep Nizanim Rishonim uit de Israëlische stad Rishon Le Zion een officieel bezoek aan Heerenveen. De dansgroep telt 45 leden: meisjes en jongens in de leeftijd van 10 tot en met 13 jaar. Op zaterdagmiddag zullen zij tussen 13.30 en 14.30 uur een aantal keren optreden op het Gemeenteplein in het centrum van Heerenveen. Het bezoek past in de officiële stedenband die Heerenveen heeft met Rishon Le Zion.

De leden van dansgroep beoefenen verschillende stijlen: klassiek, modern, jazz en folkloristische dansen. In het repertoire van de groep weerspiegelt zich het karakter van Israël zelf met z'n veelvoud aan nationaliteiten. Nizanim Rishonim kan een kleurrijk mozaïek van cultuur en traditie presenteren. De dansgroep heeft een goede naam opgebouwd bij verschillende festivals en bij nationale optredens waar de jeugdige dansers hun gemeente officieel vertegenwoordigden.

Het repertoire van Nizanim Rishonim omvat:

* een chassidische dans waarin de thora ( de Hebreeuwse bijbel) wordt verbeeld en die daarmee een van de meest feestelijke joodse dansen is
* de Hora dans; de meest bekende Israëlische volksdans
* de Jeruzalem-dans; een dans op basis van een bekend gedicht over Jeruzalem
* de voorjaarsdans; met deze dans vertegenwoordigde Nizanim Rishonim de stad Rishon Le Zion op een bekend jaarlijks dansfestival in Israël
* Breakdance; ook moderne dansvormen kan de groep laten zien
* een Russische dans die typische invloeden van de Russische cultuur en temperament kent.

De contacten tussen inwoners van Heerenveen en Rishon Le Zion bestaan reeds veertig jaar. In beide gemeenten ontstonden comités die regelmatig bezoeken over en weer organiseerden. Beide gemeentebesturen besloten in 1993 de bestaande, hartelijke contacten te waarderen met het aangaan van een officiële stedenband. Toen de contacten veertig jaar geleden werden gelegd waren Heerenveen en Rishon qua inwoneraantal elkaars gelijke. Thans is Rishon een boomtown; het is de vierde gemeente van Israël met ruim 200.000 inwoners en werkt aan uitgebreide woningbouw- en voorzieningenprogramma's. Rishon zorgt daarmee onder meer voor de opvang van immigranten die tot dusver met duizenden per jaar uit met name de voormalige Sovjet Unie en Ethiopië binnenstromen. De stedenband met Heerenveen is voor Rishon de oudste; de Israëlische stad heeft in totaal met acht gemeenten officiële contacten.