Gemeente Borger-Odoorn


14-08-2006
26 AUGUSTUS: INVOERING NIEUW ELEKTRONISCH REISDOCUMENT

Het Nederlandse paspoort en de identiteitskaart worden vernieuwd. Vanaf 26 augustus worden deze documenten voorzien van een chip waarin informatie over de bezitter van de reisdocumenten wordt opgeslagen. Dit maakt elektronische controle van het reisdocument mogelijk waardoor het minder fraudegevoelig wordt.

Wat staat er op de chip?
De elektronisch afleesbare chip op uw nieuwe paspoort en identiteitskaart bevat een digitale pasfoto, uw naam en andere belangrijke persoonsgegevens zoals o.a. geboortedatum en sofinummer straks burgerservicenummer. De digitale pasfoto voor de chip wordt gemaakt door de aangeleverde foto te scannen.

Strenge eisen aan pasfoto
Er zijn nieuwe strengere eisen voor de in te leveren pasfoto. Als u een eerder gemaakte foto inlevert is de kans groot dat deze wordt afgekeurd. Ook schoolfoto's zijn meestal niet bruikbaar evenals automaatfoto's. Vakfotografen zijn op de hoogte van de nieuwe eisen. Als u een pasfoto laat maken zeg er dan bij dat deze bestemd is voor een paspoort of identiteitskaart. Als u precies wilt weten aan welke eisen de pasfoto moet voldoen raadpleeg dan de fotomatrix van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Paspoort duurder
Een vanaf 26 augustus uitgegeven paspoort kost 47,45. De prijs van een identiteitskaart wijzigt niet. Ook de kosten van bijschrijving van kinderen in het paspoort veranderen niet.