LTO Noord


Land en tuinbouw in brandbrief aan minister Wijn (EZ)

âLos knelgevallen na stop MEP-subsidie snel opâ

Er moet snel duidelijkheid komen hoe agrarische ondernemers, die door het stopzetten van de MEP-regeling worden gedupeerd, tegemoet worden gekomen. Door het besluit van minister Wijn (EZ) komen tal van lopende trajecten voor installaties om groene stroom op te wekken, op losse schroeven te staan. Bovendien kunnen veel boeren en tuinders hierdoor in financiële moeilijkheden raken.

Los de knelgevallen snel op, zo luidt de oproep in een brandbrief aan de nieuwe bewindsman. De brief, namens de agrarische sector ondertekend door LTO-voorzitter Bart Jan Constandse, is ook gestuurd naar de vaste Kamercommissie van EZ, die volgende week debatteert over de ingreep van minister Wijn.

Het rijk geeft MEP-subsidie omdat milieuvriendelijkere manieren om stroom te maken vooralsnog duurder zijn dan conventionele elektriciteitsopwekking met kolencentrales, gewone gascentrales of kerncentrales. Biomassa biedt met behulp van nieuwe technologieën volop perspectief voor de productie van groene stroom in combinatie met benutting van organische afvalstromen en met mestbe- en verwerking.

Mede omdat de overheid de productie van duurzame elektriciteit heeft gestimuleerd zijn in de agrarische sector volop verschillende initiatieven van de grond gekomen. Een ad hoc beslissing om puur financiële redenen, zoals nu met de MEP, valt niet te rijmen met het energiebeleid voor de lange termijn dat de overheid voortdurend verkondigt. Herstel van vertrouwen begint met een oplossing van de knelgevallen, die de komende weken worden geïnventariseerd.

Omdat de MEP was bedoeld om over een langere periode (tien jaar) zekerheid te bieden, hebben veel boeren en tuinders daarop met plannen en investeringen geanticipeerd. Ze hebben vaak al fors geïnvesteerd in voornamelijk kleinschalige projecten en zijn verplichtingen aangegaan voor de bouw van vergistinginstallaties, windmolens en warmte-kracht installaties op bio-energie. De MEP voor gasgestookte WKK is overigens niet geschrapt.

De glastuinbouw wordt in de brief genoemd als voorbeeld van een sector, die bruist van vernieuwende energieprojecten met biomassa. In 2020 wil de glastuinbouw energieneutraal en volledig duurzaam produceren. Met nog een lange weg te gaan remt het stopzetten van de MEP nieuwe ontwikkelingen af, terwijl de glastuinbouw zich met de torenhoge energieprijzen geen terugval kan permitteren.

Ook in andere agrarische sectoren, zoals de akkerbouw en veehouderij, gaat het om tientallen groene stroom-projecten waarin eerst langlopende trajecten van vergunningenverlening (milieu, bouw) en vernieuwing van oude installaties doorlopen moesten worden, alvorens een aanvraag voor MEP-subsidie kon worden ingediend.

Het halen van milieudoelstellingen wordt genoemd als belangrijkste reden van het MEP-besluit, terwijl dat is genomen op financiële gronden. In de land- en tuinbouw wordt gewerkt aan overwegend kleinschalige biomassa-projecten. Tot nu toe wordt vanuit de agrarische sector een miniem beslag gelegd op het beschikbare budget, dat vooral richting grootschalige projecten gaat. Voor de naast toekomst zijn vele tientallen projecten net gestart of al in een verder stadium van voorbereiding. Deze kleine, decentrale projecten dreigen nu de mist in te gaan. Hiermee zou veel van het bestaande enthousiasme in de kiem worden gesmoord en dat voor de agrarische sector onacceptabel, staat in de brandbrief.

Het volgende kabinet zou volgens minister Wijn moeten beslissen over voortzetting van de MEP voor vergroting van het aandeel duurzame elektriciteit. De agrarische sector wil dat niet afwachten en vindt dat lopende initiatieven niet in de wielen gereden mogen worden. Het kabinet roept op tot innovatie en duurzame energieproductie. Het besluit van minister Wijn valt daar niet mee te rijmen, vinden de land- en tuinbouworganisaties. Ze willen op korte termijn overleg met minister Wijn om in ieder geval de knelgevallen op te lossen.

Zie ook brief aan Minister van EZ inzake MEP

Vrijdag 25 augustus 2006