Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland
|     |Vorden - 2 doden en 3 gewonden bij blikseminslag          |
|     |begraafplaats                                             |

Bij een blikseminslag op de begraafplaats in Vorden zijn vrijdagmiddag (25/8) een 14 jarig meisje en een 59 jarige man omgekomen en raakten drie anderen, een 16 jarig meisje en twee mannen van 37 en 71 jaar gewond. Alle slachtoffers zijn afkomstig uit Vorden en zijn lid van de plaatselijke muziekvereniging.

Het incident deed zich rond 15.00 uur voor tijdens de begrafenis van een 89 jarige man uit Vorden. Hij was erelid van de muziekvereniging Sursum Corda. Ter gelegenheid van de uitvaartplechtigheid was het muziekkorps voor een optreden op de begraafplaats aanwezig en stond vlak bij het graf onder een boom opgesteld.

Tijdens de afsluitende woorden van de uitvaartleider was er geheel plotseling een blikseminslag die de boom trof waaronder de leden van de muziekband stonden opgesteld.

Vrijwel alle leden van het muziekkorps werden tegen de grond geslagen.

Het meisje was op slag dood en de 59 jarige man werd nog door omstanders gereanimeerd maar overleed ook ter plaatse.
De drie gewonden werden per ambulance naar ziekenhuizen in Zutphen en Doetinchem vervoerd. Het 16 jarige meisje en de 37 jarige man konden in de loop van de zaterdag (26/8) naar huis terugkeren.

Tijdens het incident was het droog, maar kwamen er wel dreigende donkere wolken opzetten. Kort nadat de bliksem was ingeslagen begon het te regenen.

Het muziekkorps stond derhalve niet te schuilen onder de boom, maar stond toevallig op die plek nabij het graf opgesteld.

De aanwezigen bij de begrafenis en de leden van het muziekkorps zijn na het incident opgevangen in een zaal van restaurant De Herberg in Vorden, waar ook de gemeente met de hulpdiensten een crisiscentrum formeerden ten behoeve van de nazorg.

---- --