Time : 16:32:18
Date : 26 August 2006
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV blue tongue: uitbreiding van de 20 km-zone na het vinden van 9 nieuwe haarden.

Er zijn vandaag 9 nieuwe haarden van blue tongue vastgesteld. Dit brengt het totale aantal haarden op 46. 7 nieuwe gevallen werden vastgesteld bij runderen, 2 bij schapen. 2 van deze gevallen bevinden zich buiten de bestaande 20 km-zone: het betreft een geval bij een schaap in het oosten van Vlaams-Brabant en bij een rund in het noorden van de provincie Luxemburg.

Dit heeft als gevolg dat de 20 km-zone ingrijpend wordt uitgebreid en nu een groot deel van de provincie Luik bestrijkt evenals het zuiden van de provincie Limburg, het oosten van Vlaams-Brabant en het noorden van de provincie Luxemburg. De provincie Antwerpen, Waals-Brabant en Namen liggen hebben eveneens, maar veel kleinere gebieden in de nieuwe 20 km-zone. Een omschrijving en een kaart van de zone zal beschikbaar zijn rond 18h00 op de website van het Voedselagentschap: www.favv.be .

Maandag 28 augustus komen de experts van de Europese Lidstaten en de Europese Commissie opnieuw samen om de maatregelen te bespreken. Het Voedselagentschap zal hierbij pleiten voor maatregelen die onder voorwaarden slachting van herkauwers in de 20 km-zone mogelijk maken zonder afbreuk te doen aan de bestrijding van de ziekte.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

http://www.favv.be