Ingezonden persbericht

Persbericht Skatebond Nederland
www.skatebond.nl

Mombarg triomfeert in Holland Inline Cup in Alem, Boeve wint klassement

Arjan Mombarg heeft vandaag de vierde en laatste etappe van de Univé Holland Inline Cup in Alem gewonnen. Na 64,5 km was de 34-jarige Vordenaar de snelste sprinter van een kopgroep van drie. Ingmar Berga uit Hoogeveen werd tweede, Roy Boeve uit Kampen derde. Roy Boeve (21) won tevens het eindklassement na vier etappes. Het drietal ontsnapte met nog vier ronden van 4,6 km te gaan en werd niet meer teruggezien. Ze kwamen met bijna een halve minuut voorsprong aan de eindstreep.

Voor Mombarg Nefit), in Alem zonder ploegmaats, was het zijn derde overwinning dit seizoen. Een week geleden triomfeerde hij ook in de 100 km van Hallum, de derde etappe. Tezamen met de zesde plaats in de eerste etappe (Bantega, 74 km) was dat genoeg voor de tweede plaats in het klassement, ééntiende punt voor Renaat Demeter. In Zaanstad (66 km) behaalde Mombarg geen punten vanwege materiaalpech.
Roy Boeve behaalde zijn eindzege in het klassement zonder overwinning (tweede, tweede, derde en zesde). Hij was veel in de aanval in Alem. "Ik wilde laten zien dat ik niet alleen een sprinter ben, zoals vroeger," aldus de Habovorijder. Hij probeerde twee keer eerder weg te rijden. Eerst met Mark Tuitert (DSB), die het initiatief nam tot een ontsnapping en met wie Boeve een halve minuut voorsprong kreeg, daarna met Ingmar Berga (DSB).
Toen de beslissende slag viel - aanvankelijk ook met Karlo Timmerman erbij, maar die kwam ten val - was Boeve in het begin niet in staat kopwerk te doen. "Ik was blij dat ze me meenamen," zei hij. Mombarg: "Op een gegeven moment heb ik gezegd dat hij toch echt kop moest overnemen. 'Als ze ons terugpakken word je niks', zei ik."

Als vierde eindigde de Fransman Alexis Contin, een internationale topper. Hij tekende voor de allereerste ontsnapping. Contin reed in de tweede omloop weg en bleef kilometers alleen vooruit, totdat Jan van Loon hem terugpakte en alleen doorging. Na de hergroepering was er een demarragepoging van Christijn Groeneveld uit Heerhugowaard, die verrassend zevende werd, en Hermen van der Wal uit Urk. Ook Roel van Hest deed een vluchtpoging, voordat de definitieve kopgroep ontstond.
Alexis Contin is momenteel in Nederland op trainingskamp met de DSB-langebaanploeg. Contin (19) wil zich komend schaatsseizoen helemaal op de langebaan werpen en zal waarschijnlijk geen marathons rijden. Zijn ultieme doel: de Olympische Spelen van 2010, en misschien ook wel die van 2014. Contin was op 17-jarige leeftijd al wereldkampioen skeeleren op de marathon. Hij denkt dat hij zich op de 1500 en 5000 meter gaat richten. "Ik hoop deze winter al 6.20 op de 5000 meter te kunnen rijden," aldus Contin, die op skeelers bij de senioren vier wereldtitels won en zes Europese.
Ingmar Berga (22), derde vandaag, gaat komende winter wél volledig voor de marathon. Vorig seizoen eindigde hij als tweede in het eindklassement achter Cédric Michaud en was hij de beste jongere.

De eerste B-rijder in Alem werd Sander de Graaff uit Rijswijk (NB). De Graaff kon de hele wedstrijd bijblijven in het A-peloton en eindigde op de 14e plaats. Ook de tweede en derde B-rijder, Jouke Hoogeveen uit Amsterdam (19e) en Gerard Haasjes uit Staphorst (20e), handhaafden zich in het A-peloton.
Het eindklassement van de Univé Holland Inline Cup bij de B-rijders kwam op naam van Gerard Haasjes. Jouke Hoogeveen werd tweede, Erik Tange (Amstelveen) derde.

Beelden van de wedstrijd zijn te zien op www.tvrossum.nl.

C1/D1/V1 (41,5 km)
Veteraan Henk Lankhof uit Aalten won in de C1/D1/V1-klasse, die 41,5 km reed. Hij versloeg in de eindsprint C1-rijder Nick Uithoven (Babyloniënbroek) en dame Hilde Goovaerts (Zemst, België). Eén van de weinige uitlooppogingen in het begin kwam van Erwin Wartenhorst uit Abbekerk.
Eindwinnares van de Holland Inline Cup na vier etappes werd bij de vrouwen Hilde Goovaerts, vóór Anniek ter Haar (Dedemsvaart) en Annelies van Miert (Brecht, België).
Bij de C1 eindigde Erwin Mesu uit Middelburg als eerste na vier etappes. Niels Steenbakker (Biggekerke) werd tweede, Ian van Zutphen (Wirdum) derde.
Bij de veteranen 1 was Henk Lankhof uit Aalten eindwinnaar, vóór Sjouke Hellinga (Broeksterwoude) en Bauke Thijsseling (Sint Nicolaasga).

C2/D2/V2 (41,5 km)
C2-rijder Roderick van Zuylen (Capelle a/d IJssel) eindigde als eerste in de C2/V2/D2-klasse. In de laatste drie omlopen was hij weggereden bij de groep van dertien, die tot dan toe aan de leiding had gereden. Als tweede eindigde dame Erna Kijk in de Vegte (Genemuiden), als derde C2-rijder Gerrit ten Hove (Oldebroek). De eerste veteraan was Henk Veltkamp (Holten) op de zesde plaats.
Gerrit ten Hove werd bij de C1-rijders na vier wedstrijden eerste, Erik Vink (Varsseveld) tweede en Alexander Enzerink (Warnsveld).
Bij de dames 2 eindigde Erna Kijk in de Vegte als eerste, Dorien Tange-Verveld (Amstelveen) als tweede en Yvonne Spigt (Wervershoof) als derde.
Bij de veteranen 2 werd Hans van Wijk (Beneden-Leeuwen) eindwinnaar, vóór Henk Veltkamp en Gerard Nijhuis (Eibergen).

Daguitslag diverse categorieën:

C1:
1. Nick Uithoven, Babyloniënbroek
2. Ian van Zutphen, Wirdum
3. Niels Steenbakker, Biggekerke

D1:
1. Hilde Goovaerts (België)
2. Anniek ter Haar (Dedemsvaart)
3. Annelies van Miert (België)

V1:
1. Henk Lankhof, Aalten
2. Carlo van der Zwan, Heerde
3. Kees Cijsouw, Oostburg

C2:
1. Roderick van Zuylen, Capelle a/d IJssel
2. Gerrit ten Hove, Oldebroek
3. Thies Frankema, Velp

D2:
1. Erna Kijk in de Vegte, Genemuiden
2. Dorien Tange-Verveld, Amstelveen
3. Kimbery Muusse, Zaandam

V2:
1. Henk Veltkamp, Holten
2. Hans van Wijk, Beneden-Leeuwen
3. Harrie Vehof, Goor

Volledige uitslagen en eindklassementen: www.skatebond.nl/speed