Ingezonden persbericht

daar heeft iedereen vrede mee

MUSIC IN ME | PERSBERICHT AUGUSTUS 2006

---

Wat?
Job Cohen dirigeert

Wie?
Job Cohen (dirigent), Joan Berkheimer (viool) en Willem Breuker Kollektief

Waar?
Muziektheater Amsterdam

Wanneer?
Uitmarkt 2006 - Zaterdag 26 augustus om 13.00 uur

Waarom?
Start campagne 'I've got Music in Me - What about You?
---

Burgemeester Amsterdam tijdens Uitmarkt op het grote podium van Het Muziektheater
Job Cohen dirigeert het Willem Breuker Kollektief

Op 26 augustus 2006 zal Job Cohen tijdens de Uitmarkt het Willem Breuker Kollektief dirigeren in de Romance in F voor viool en orkest van Beethoven. Die zaterdagmiddag zal om 13.00 uur violist Joan Berkhemer op het grote podium van het Muziektheater begeleid worden door een ensemble dat nauwlettend zal reageren op de 'baton' van Job Cohen, die zich hiermee voor de eerste maal als dirigent zal presenteren. De bewerking voor het tien-mans orkest - in een instrumentale bezetting waar Beethoven niet van had kunnen dromen - is van de hand van Willem Breuker. Met dit uitzonderlijke concert ondersteunen de musici en de Amsterdamse burgemeester het werk van de stichting Music in Me.

Music in Me: daar heeft iedereen vrede mee!

Music in Me
Music in Me.staat voor Music in the Middle East. Met meer dan twintig projecten laat Music in Me een eigen, onafhankelijk geluid horen in het Midden Oosten. Music in Me kiest geen partij, maar laat over alle grenzen heen iedereen de kracht van muziek ervaren. Zo verhoogt Music in Me de kwaliteit van leven en bevordert wederzijds begrip. Music in Me is er voor iedereen die muziek ziet als een sterk wapen voor de vrede.

Vrede in het Midden Oosten? Het zou prachtig zijn. De werkelijkheid ziet er echter telkens opnieuw bepaald anders uit. Toch is het de vraag of iedereen zich er dan maar bij moet neerleggen dat die regio voor altijd een brandhaard zal blijven. Music in Me, een in Nederland gevestigde non-profit organisatie is er op basis van ervaring van overtuigd geraakt dat muziek in staat is onderling begrip en daarmee wederzijds respect te bevorderen. Daarom heeft Music in Me in de achterliggende jaren vijfentwintig projecten ontwikkeld variërend van muziekonderwijs voor kinderen in Palestijnse vluchtelingenkampen tot het ondersteunen van het Arab Jewish Youth Orchestra in Tel Aviv en het ontwikkelen van het Middle East Institute voor Music Therapy in Amman.

Vooraanstaande musici ondersteunen de missie van Music in Me.
Toen de legendarische violiste Ida Haendel gevraagd werd Ambassador te worden aarzelde zij geen seconde, en gaf zij in die hoedanigheid inmiddels meerdere benefiet concerten. Na haar traden Herman van Veen, Janine Jansen, Jaap van Zweden, Louis van Dijk, Jan Willem de Vriend, Sylvia McNair, Yakov Kreizberg, Nigel Kennedy, en vele anderen toe tot de Society of Ambassadors.

Toen de Nederlandse violiste Janine Jansen voor het seizoen 2006/07 benoemd werd tot Ambassador of the Year gaf zij het volgende commentaar: 'Het Midden Oosten maakt deel uit van de wereld waarin wij leven. Het conflict dat daar nu al vele decennia woedt, is zó gecompliceerd, en zozeer door de geschiedenis bepaald, dat steeds meer mensen zich nauwelijks nog kunnen voorstellen dat het daar ooit nog vrede zal worden. Daarom heb ik zo'n bewondering voor de mensen die Music in Me in korte tijd van de grond hebben gekregen, want er is moed voor nodig om dan tóch door te blijven gaan met het organiseren van muziekprojecten aldaar met als doel meer onderling begrip en respect. De kracht van muziek is in dat opzicht onbegrensd.'

Arthur Docters van Leeuwen
Arthur Docters van Leeuwen, voorzitter van Music in Me Nederland vat zijn visie als volgt samen: 'Music in Me is ervan overtuigd dat muziek een rol kan spelen bij het verbeteren van de situatie in het Midden Oosten. Die visie wordt door sommigen naïef en idealistisch genoemd. Vaak volgen er dan redeneringen die er vooral toe leiden om zelf niets te hoeven doen. Het verdient respect en bewondering dat Music in Me wél de moed heeft om in een betere toekomst voor het Midden Oosten te geloven. Want ook in die regio hebben de kinderen er recht op hun muzikale talenten te kunnen ontwikkelen.

Dat de situatie in het Midden Oosten al jaren weinig aanleiding geeft tot optimisme hoeft geen betoog. Maar van pessimisme is de wereld nog nooit beter geworden. Niets zo praktisch als goed beoefend idealisme. Het is goed dat Music in Me wordt gerund door mensen die niet alleen idealistisch, maar ook uitermate realistisch zijn.

Muziek kan niet onder woorden gebracht worden. Dat muziek instaat is vreugde op te wekken en misschien wel een vorm van vreugde genoemd kan worden, staat voor mij vast. Die vreugde ontbreekt momenteel in het Midden Oosten. Music in Me zet zich er voor in dat er ook in dit gebied van de wereld weer ruimte kan komen voor hoop en plezier.'

Internationale focus
Music in Me is partner van de UNRWA (United Nations Relief and Work Agency for Palestine Refugees in the Near East) en werkt nauw samen met de International Music Council, gelieerd aan UNESCO.

Naast de Nederlandse vestigingen heft Music in Me een afdeling in Canada en in de USA, en zijn vestigingen in Oostenrijk, Zwitserland, België en Frankrijk in ontwikkeling.

Het Comité van Aanbeveling bestaat uit ondermeer: Stef Collignon, Herman Krebbers, Roel Pieper, Pieter Prick, Marte Röling, Theo Schuyt, Willemijn Verloop, Frits Wester en Jaap van Zweden.

Nadere informatie en fotomateriaal:

Sytze Smit
Tel: 06-1888 3946
E: sytze@musicinme.net

of

Music in Me - Roy Voogd
Postbus 104, 1860 AC Bergen
T: 072 - 581 46 27
E: roy@musicinme.net
W: www.musicinme.net

---- --