Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Ben ik waar jij bent?

Installatie van Irene Weug rond het thema wachten

In maart 2005 kreeg Irene Weug de vraag of zij een installatie voor fort Rammekens wilde maken. Dit fort ligt op 8 kilometer afstand van Vlissingen temidden van bos, kreek, weide, schor en een oorverdovende stilte. Fort Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa. Ooit speelde het fort een grote rol in de rijke Zeeuwse maritieme geschiedenis. Het nu gedeeltelijk vervallen fort vormt het hart van een uniek natuurgebied aan de oevers van de Westerschelde.

Irene las vervolgens veel dagboeken en brieven van zeelui en hun familieleden. Vooral brieven en dagboeken uit de VOC-tijd prikkelden haar fantasie. Zij leefde zich vooral in de vrouwen die achterbleven/thuisbleven.Ven en brijd dagboeken en brieven van zeelui en hun familieleden.aarschuw van te voren dat hij een zeer drukke agenda heef In deze installatie heeft zij gezocht naar beelden hierbij. Zij komt vrijwel altijd uit bij alledaags textiel dat al een leven achter de rug heeft en zoekt naar de mogelijkheden waar tweedimensionaal werk dat van driedimensionaal versterkt en omgekeerd.

De omstandigheden van het fort bepaalden en beperkten haar materiaalkeuze: textiel, ijzerdraad, hout, metaal en zand.

Zij stelde zich vragen als:

- hoe verdragen mensen het wachten, hoe verzachten ze het wachten, maken ze bijvoorbeeld troostbeelden?
- wat doen mensen, wat doen ze niet, zijn ingewikkelde trage motorische vaardigheden zoals het maken van ingewikkelde matten en veeleisende borduurpatronen een oplossing?
- welke vragen worden obsessief als het wachten lang gaat duren, hoe verliep de communicatie vroeger?

Wachten is: toeven op een plaats tot iemand of iets komt. Wachten verwijst naar plaats, persoon en tijd tegelijkertijd. Wachten is van alle tijden en van alle mensen, wachten is universeel. Iedereen heeft er mee te maken.

Zondag 27 augustus om 15.30 uur wordt de tentoonstelling van Irene Weug geopend. Tijdens de opening speelt klarinettiste Ingrid Slangen een solowerk van Olivier Messiaen.

De installatie van Irene Weug is in fort Rammekens te zien van 28 augustus tot en met 29 oktober. Het fort is van dinsdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken.

Fort Rammekens is het hele jaar geopend van:
Dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur
Van november tot april is het fort gesloten.
U vindt het fort aan de Rammekensweg in Vlissingen-Oost. telefoon 0118-412498.

Augustus 2006