Gemeente Zoetermeer

Rondleiding in de Natuurtuin

Op zondag 27 augustus is er weer een rondleiding in de natuurtuin onder leiding van een natuurgids. De wandeling begint om 13.00 uur bij het Westpunt in het Westerpark en duurt circa 1 uur. Ook bij slecht weer gaat de rondleiding door, kaplaarzen en waterdicht kleding worden dan aanbevolen. Honden mogen helaas niet mee.

Bessen

Aan het eind van de zomer hebben vele planten zaad gevormd. Struiken en bomen dragen vruchten en bessen. Sommige soorten bessen zijn al (fel)gekleurd zoals de lijsterbes en krentenboom. Ze worden vaak in een korte tijd door vogels opgegeten. Bessen van krentenbomen en vogelkers zijn in een paar dagen tijd al weg. Terwijl andere vruchten nog groen zijn en niet opvallen.

Verschraling

In de natuurtuin worden diverse terreintjes op verschillende tijdstippen gemaaid. Het maaisel wordt afgevoerd om de grond te verschralen. Door verschraling krijgen juist de wat zeldzamere planten een kans om te ontkiemen en op te groeien. Het poldertje wordt in augustus gemaaid en daarna door een kleine kudde schapen voor een korte periode begraasd.

Na het maaien komen sommige soorten planten voor de tweede keer in bloei. Behalve dat bloeiende planten een prachtig beeld geeft, kunnen insecten zoals vlinders en hommels daardoor later in het seizoen nog voedsel vinden.

Meer informatie

Voor groepen en andere belangstellenden is er een mogelijkheid op andere dagen een rondleiding aan te vragen. Meer informatie is verkrijgbaar via de volgende telefoonnummers, 079-3416896 of 079-3413473 of via de e-mail: natuurtuin@xs4all.nl