Digitale Gemeente Houten

Tekenen is vooral leren kijken

zondag 27 augustus 2006 - Bron: Trefpunt (Léon van Zijl)

HOUTEN Het is heel dankbaar werk om de technieken aan de jeugd te kunnen doorgeven, zegt schilder Hans Regtien. Veel jongeren komen een kijkje nemen als ik buiten bezig ben. Als ze zelf willen tekenen, laat ik ze gerust eerst fouten maken. Dan laat ik hen ervaren hoe ze een beter resultaat krijgen: tekenen is niet die handbeweging kunnen maken, maar vooral leren kijken.

De drang om te tekenen zat er bij de nu 73-jarige Hans Regtien al vroeg in. Als zesjarige zag ik tijdens de rekenles buiten de groenteman met zijn paard en wagen. Vergat ik mn sommen en ging tekenen. Ik mocht niet meer bij het raam zitten, maar tijdens een dictee zag ik de lessenaar met die mooie gietijzeren vormen en prompt zat ik weer te schetsen. Dat ging vanzelf.
Het papier in die tijd was van slechte kwaliteit, dus is er van Hans eerste tekeningen niets bewaard gebleven. Toen ik een jaar of achttien was, zag ik een pocketboekje over aquarelleren als schildertechniek. Dat kocht ik, las het s avonds thuis door en de volgende dag kocht ik mijn eerste verf en penselen. En maar voorbeelden natekenen. Niet alleen daaruit, ook Anton Pieck en Rien Poortvliet waren mijn grote voorbeelden.

Smaak te pakken
Hans werkte tot zijn zestigste als chef-kok. Ook een beroep waar veel creativiteit voor nodig was. Pas daarna kreeg ik met veel meer vrije tijd- de smaak van het schilderen echt te pakken. Na een bezoek aan een tentoonstelling van Ars Peintura werd ik lid van deze Houtense schilderclub. Het grote voordeel is dat je er niets móet: je mag zelf je technieken kiezen. Ik werk nog steeds het liefst in aquarel: dat werkt snel. Ik hou ervan buiten te zitten en ter plekke een schilderij te maken. Meestal op het formaat 30 bij 40: daar doe ik 2 tot 2½ uur over.

Beeld
Voorbijgangers nemen vaak een kijkje als Hans schildert, maar zien zelf geen details. Bij mijn tekening van het pleintje voor het gemeentehuis heb ik enkele lantaarnpalen weggelaten: dat zijn me er teveel. Het gaat om het beeld: ik maak geen foto, dus die vrijheid veroorloof ik me. Dan zeggen ze: Goh, kijk eens, dat lijkt precies. Ze zijn gewend vluchtig te kijken, maar ik weet beter, zegt hij met een glimlach.

Tentoonstelling
In de Houtense bibliotheek is deze week een tentoonstelling geopend met werk van Hans Regtien. Naast herkenbare tekeningen met Houtense onderwerpen, hangen er ook andere creatieve uitingen. Zijn stuk voor stuk knappe staaltjes van schilderkunst dwingen de laatste jaren nog meer respect af door het feit dat hij geen diepte ziet. Juist door deze handicap aan zijn rechteroog, heeft Hans zich een aantal foefjes aangeleerd om toch diepte te kunnen inschatten. In zijn werk is dat dan ook niet te zien. De schilderijen zijn nog tot eind september op de eerste etage, bij de afdeling kunstuitleen, tijdens de normale openingsuren te bewonderen.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).