Ingezonden persbericht

WARM ONTHAAL UITMARKT IN DE AMSTERDAMSE BINNENSTAD

27 augustus - De terugkeer van de Uitmarkt naar het centrum van Amsterdam was voor de organisatie in alle opzichten geslaagd. Een enthousiaste ontvangst door de culturele instellingen, een gevarieerde programmering, veel media aandacht en meer dan een half miljoen bezoekers die het niet altijd even goede weer trotseerden.  En dat er een getalenteerd dirigent schuilt in burgemeester Cohen werd bewezen in Het Muziektheater.

Uitmarkt-gevoel
De organisatie is er in geslaagd om ook op deze grote locatie een Uitmarkt-gevoel te creëren met de allure van een festival. De nieuwe Uitmarkt-vlaggen, wingdoeken bij de podia en bewegwijzeringstorens zorgden ervoor dat de hele binnenstad Uitmarkt-rood kleurde. Ook het toneelfestival De Verleiding, rond het Leidseplein, bleef ondanks de fysieke afstand, goed verbonden met de Uitmarkt

Publiekstrekkers
De Uitmarkt Junior, dit jaar voor de tweede keer georganiseerd, heeft rondom de Theaterschool veel belangstelling van kinderen (en hun ouders) getrokken. Ook het speciale UPC-kinderconcert op de Nieuwmarkt bleek een feest voor de jeugdige oren. Een bevestiging dat wij met de aandacht voor de allerjongsten in een leemte hebben voorzien (voor kinderen en ouders). De cabaret-programma's in De Kleine Komedie en het Bumatheater (de Doelenzaal) trokken, zoals verwacht, veel publiek. De NPS en de AVRO hebben op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond drie uitzendingen verzorgd:

het sfeervolle openingsprogramma, de Musical-Sing-a-Long en het spectaculaire slotconcert door een bevlogen Koninklijk Concertgebouworkest, waren hoogtepunten waar ook het televisiepubliek getuige van konden zijn.

Klein maar fijn
Maar de Uitmarkt brengt ook programmering die een kleiner publiek aanspreekt. Een paar hoogtepunten daaruit: de singer-songwriter Stevie Ann bij het Cultuurfonds-live, de concerten van het Schreckensemble (modern klassiek) in de Oude Kerk, Nora Kees van der Stelt in de Beurs van Berlage, het Amsterdam Underground Festival onder de Waag, maar ook de dans in Frascati en De Brakke Grond.

Algemeen
De organisatie is zeer tevreden over het verloop van deze Uitmarkt en bedankt iedereen die de Uitmarkt mogelijk heeft gemaakt: de deelnemende culturele instellingen, natuurlijk de artiesten, alle vrijwilligers, de presentatoren, de producent (Teepe de Vries Producties), de sponsors, de gemeente Amsterdam, bewoners van de binnenstad en alle andere organisaties die hebben bijgedragen aan deze zeer succesvolle Uitmarkt.  

Rechtenvrij beeldmateriaal: http://www.uitmarkt.nl/pers/
Meer informatie:  Herman van Karnebeek, manager Uitmarkt, T. 020-6211302  E.hvkarnebeek@aub.nl