Ingezonden persbericht

Gelderse VVD-fractie,
Markt 11, 6811 CG Arnhem
I www.vvdgelderland.nl E vvd@ps.gelderland.nl

Bereikbaarheid moet economie Achterhoek vlot trekken

Bereikbaarheid voor de Achterhoek is van het grootste belang om de regio economisch vooruit te helpen. De economische groei van de Achterhoek blijft nu achter bij de rest van het land. Die boodschap kreeg de Gelderse VVD vanuit Oost-Gelre en Winterswijk tijdens een bezoek aan Kaasboerderij Peter Weenink in Lievelde. "Een leuk en boeiend bezoek", oordeelde VVD-leider Jan Markink.

De provinciale VVD'ers bezochten de kaasboerderij vrijdag als aftrap van het politieke seizoen. De liberalen bekeken hoe ondernemer Weenink zijn florerend bedrijf runt. Verder wisselde de VVD met hem en met de liberale fracties uit Oost-Gelre en Winterswijk van gedachten over zaken die komend jaar aan de orde komen in het provinciehuis.

Bereikbaarheid
Bereikbaarheid was een van de onderwerpen. Gelders fractieleider Jan Markink: "Je ziet de opstoppingen toenemen. Het is hoog tijd dat we de N18 onder handen nemen. Dat is de ontsluiting van de regio. De provincie kan eraan betalen met de dividenden van Nuon. Wij gaan daar als VVD voor lobbyen."
Ook de vogelbeschermingsregels, de vogel- en habitatrichtlijnen passeerden de revue. Het gaat dan om regels van stof-, ammoniak- of geluidsproductie van bedrijven. Die regels zijn voor veel bedrijven te stringent. De VVD vindt dat Gelderland de gevolgen voor bedrijven moet minimaliseren en desnoods de Europese regels niet uitvoeren voor het ministerie van LNV.

Plattelandsvernieuwing: overheid loopt 20 jaar achter
Ook de mogelijkheden van bedrijfsuitoefening zijn aan de orde geweest. Een ondernemer als Weenink krijgt met de overheid te maken als hij bijvoorbeeld een terras wil aanleggen of vergroten. Voor zulke zaken moeten ondernemers aan allemaal voorwaarden voldoen en soms leidt dat tot lange juridische procedures. Jan Markink: "Dat leidt tot een enorme vertraging terwijl een ondernemer verder wil. De overheid loopt echt 20 jaar achter op het bedrijfsleven en dat zou moeten veranderen. Een ondernemer die eigen initatief neemt, moet worden gesteund en die moet niet worden tegengewerkt met lange procedures die soms al in de jaren negentig zijn begonnen. Wij als VVD willen dat graag veranderen."



Ingezonden persbericht