MINBZ: Ambassadeursconferentie 2006: 'De Klokken Gelijk'

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Woensdag 23 augustus 2006

In de week van 28 tot en met 31 augustus vindt de jaarlijkse ambassadeursconferentie plaats met als thema 'De Klokken Gelijk'. Tijdens deze conferentie komen alle Nederlandse ambassadeurs bijeen in Den Haag om zich gezamenlijk te laten informeren over nieuw Nederlands beleid en recente ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving, en om wereldwijd opgedane kennis en ervaring uit te wisselen. Onderwerpen die de revue zullen passeren zijn onder meer het omgaan met fragiele staten, de dialoog met de islamitische wereld, duurzame economische ontwikkeling, veiligheidsbeleid, seksuele en reproductieve rechten van de vrouw, en de rol van publieksdiplomatie.

Voor de ambassadeurs is een breed programma samengesteld. Maandag 28 augustus wordt de conferentie geopend door minister Bot en minister Van Ardenne. Op dinsdag worden werkbezoeken afgelegd aan onder meer de gemeenten Rotterdam en Den Haag. In Rotterdam zal het politiekorps de wijkgerichte aanpak toelichten die gehanteerd wordt om radicalisering te signaleren en tegen te gaan. Ook zal een bezoek worden gebracht aan het nieuwe Scheepvaartmuseum en het voormalige RDM-terrein, waar ingegaan zal worden op de economische en ruimtelijke ontwikkeling van de creatieve sector en hoe beide elkaar kunnen versterken. In Den Haag zal een bezoek worden gebracht aan Shell Nederland, waar gediscussieerd zal worden over kennismigratie en het huidige investerings- en vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven in Nederland. Andere onderwerpen die tijdens de werkbezoeken aan de orde komen zijn onder andere immigratie, integratie en sociale cohesie, en crisisbeheersing.

Op dinsdag en woensdag vinden diverse brainstorms plaats, waaraan ook de ministers Kamp, Dekker, Donner, en Verdonk, alsmede een aantal Kamerleden zullen deelnemen.

Hare Majesteit de Koningin zal de ambassadeurs op dinsdag ontvangen.

Woensdagochtend staat in het teken van economie en bedrijfsleven. Ambassades spelen een belangrijke rol bij de belangenbehartiging van het Nederlands bedrijfsleven. Op de agenda staan thema's als maatschappelijk verantwoord ondernemen, opkomende markten, en de relatie tussen geopolitiek en economie. De ambassadeurs zullen worden toegesproken door minister Wijn en staatssecretaris Van Gennip. Eveneens zal de FENEDEX/VNO-NCW ambassadeprijs worden uitgereikt aan de ambassades die zich het meest verdienstelijk hebben gemaakt om internationaal ondernemen te bevorderen.

Minister-president BalkenendeO zal de ambassadeurs op donderdag ontvangen.

MEDEDELING VOOR DE REDACTIE (