Socialistische Partij

Initiatiefnota Agnes Kant: Perk macht farmaceutische industrie in

SP-Kamerlid Agnes Kant pleit voor meer en onafhankelijker medisch-wetenschappelijk onderzoek en indamming van de agressieve marketing door de farmaceutische industrie. Kant: "Commerciële belangen bepalen te veel welk onderzoek wordt gedaan en beïnvloeden het voorschrijfgedrag van veel artsen. De maatschappelijke en medische behoefte is steeds minder maatgevend. Het gaat steeds vaker om de patenten in plaats van de patiënten."

Agnes Kant De overheid heeft zich steeds meer teruggetrokken als financier van onderzoek. Wetenschappers zijn afhankelijker geworden van financiering door farmaceutische bedrijven. De academische vrijheid staat onder druk, want `wie betaalt, bepaalt'. Kant: "Onafhankelijk geneesmiddelonderzoek is van groot belang voor een objectieve beoordeling van geneesmiddelen. Onafhankelijke informatie - en dus juist niet agressieve marketing - is van belang voor een goede keuze van artsen voor het beste en meest veilige geneesmiddel. Zo kan hij de belangen en veiligheid van patiënten bewaken."

Aanstaande woensdag debatteert de Tweede Kamer over de initiatiefnota van Kant waarin ze 25 voorstellen doet om de onafhankelijkheid van het medisch-wetenschappelijk onderzoek en het voorschrijf gedrag van artsen te versterken.

De belangrijkste voorstellen:

* Meer geld voor medisch-wetenschappelijk onderzoek van de overheid
* Versterking onafhankelijke positie wetenschappelijke onderzoekers
* Recht op publicatievrijheid.

* Aanpak agressieve marketing

De wetenschappers moeten meer greep krijgen op het stellen van prioriteiten in medisch onderzoek, zodat er meer onderzoek gedaan kan worden naar preventie, nieuwe vormen van bevolkingsonderzoek, zeldzame ziekten en bijwerkingen. Door het instellen van een onafhankelijk Nationaal Fonds Geneesmiddelenonderzoek kunnen rechtstreekse financiële banden - en dus ongewenste afhankelijkheidsrelaties - tussen farmaceuten en onderzoekers worden voorkomen. Onderzoeksresultaten moeten openbaar worden, zodat wetenschappelijke kennis ten goede komt aan het algemeen belang. De regels voor promotie van geneesmiddelen moeten aangescherpt. De Inspectie moet overtreding daarvan actief gaan opsporen en vervolgen en hoger beboeten.