Ingezonden persbericht


Vragen van de heer P.H. van Corler over Utrechtse Veemarkten

De afgelopen week hebben diverse media bericht over de misstanden op de veemarkten in Leeuwarden en Utrecht. De stichting Dierenrecht Nederland heeft laten zien dat er dieren tijdens de veemarkt in Utrecht worden mishandeld. Op landelijk niveau is er al politieke aandacht voor deze praktijken. GroenLinks Utrecht vindt het echter ook belangrijk dat de gemeente Utrecht serieus werk maakt van dierenrechten, zeker omdat de misstanden plaatsvonden in de Veemarkthallen die eigendom zijn van en geëxploiteerd worden door de gemeente Utrecht. Vandaar dat GroenLinks de volgende vragen heeft voor het college:


1. Heeft het college contact gehad met de Stichting Dierenrecht Nederland, de Algemene Inspectie Dienst (AID) en het ministerie over de misstanden bij de veemarkt in Utrecht? Zo ja, wat is daarvan het resultaat?
2. Heeft het college eerder signalen ontvangen, bijvoorbeeld via de gemeentelijke marktmeester, dat er dierenmishandeling plaats zou vinden tijdens deze veemarkten? Zo ja, wat heeft het college met deze signalen gedaan?
3. Controleert de gemeente Utrecht als verhuurder op enige wijze hoe de Veemarkthallen worden gebruikt door de huurders?
4. Welke rol heeft de dienst Stadswerken, in het bijzonder de afdeling markten en de marktmeester, bij de controle op de behandeling van dieren tijdens de veemarkten? Welke afspraken zijn er tussen de dienst Stadswerken en de AID over controle op de behandeling van het vee?
5. Ziet het college het als haar verantwoordelijkheid om actie te ondernemen om dergelijke misstanden in de toekomst te voorkomen? Zo ja, hoe gaat het college dit doen? Zo nee, waarom niet?
6. Kan de gemeente Utrecht consequenties verbinden aan de verhuur, of de voorwaarden voor verhuur, indien het tot een veroordeling voor mishandeling komt?