Gemeente Sittard-Geleen
Embargo tot maandag 28 augustus 10.00 uur

PERSBERICHT

Draaginsigne Gewonden voor C.H. Berkholst

Sittard-Geleen, 25-08-2006 De heer C.H. Berkholst uit Geleen ontvangt op maandag 28 augustus 2006 om 10.00 uur het Draaginsigne Gewonden uit handen van burgemeester J.H.M Bronckers van Sittard-Geleen. De ceremonie vindt plaats in het bestuurscentrum van de gemeente Sittard-Geleen aan het Hub Dassenplein.

De heer Berkholst, geboren te Madioen (Nederlands Indië) heeft in de periode van 1959 - 1962 gediend bij de Koninklijke Marine en is in die periode uitgezonden geweest naar Nederlands Nieuw-Guinea.

De heer Berkholst heeft tijdens zijn uitzendperiode diverse zeer levensbedreigende situaties meegemaakt, waarbij een aantal van zijn kameraden de dood heeft gevonden. Hij ondervindt hiervan nog dagelijks hinder.

Het Draaginsigne Gewonden wordt toegekend aan militairen die in oorlogsomstandigheden een lichamelijke verwonding of psychisch letsel hebben opgelopen. Voor hen die deze onderscheiding toegekend krijgen, is het een belangrijke vorm van erkenning voor datgene wat zij gedaan hebben en waardoor zij gewond zijn geraakt.

Voordracht
De heer Berkholst ontvangt het Draaginsigne Gewonden, ingesteld bij Ministeriele Beschikking nummer D90/251/24321 van 11 oktober 1990 op voordracht van het Veteraneninstituut. Het Veteraneninstituut onderzoekt namens de Minister van Defensie de meldingen voor het Draaginsigne Gewonden.

Met de instelling van het Draaginsigne Gewonden is tegemoet gekomen aan de wens van de veteranen om naar analogie van het Amerikaanse Purple Heart een onderscheiding in te stellen voor diegenen die bij de dienstvervulling gewond zijn geraakt.

Insigne
Op het insigne staat de tekst Vulneratus Nec Victus (Gewond doch Niet verslagen). De lauwertak is het symbool voor vrede en overwinning en de eikentak voor moed en volharding. In de hoeken van het insigne staan de toppen van de Nederlandse vaandels van de krijgsmachtdelen. Het geheel symboliseert de gewonden uit de verschillende krijgsmachtdelen en tevens hun trouw en verbondenheid aan het Huis van Oranje.

Uitnodiging

Datum: 28 augustus 2006
Tijdstip:: 10.00 uur
Plaats: Bestuurscentrum - Hub Dassenplein 3 te Sittard (Collegekamer)
---