KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

27-8-2006

42ste Delta Lloyd 24-uurs zeilrace eindigt in massale drijfpartij

Op zaterdag 26 augustus 2006 eindigde de 42ste Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace in een massale drijfpartij. Urenlang dobberden honderden schepen op het IJsselmeer in de hoop op tijd in Medemblik te zijn. Tot laat in de middag meldde een twintigtal teams zich bij de wedstrijdleiding af wegens windgebrek. Het IJsselmeer was spiegelglad, terwijl aan de horizon enkele waterhozen werden gesignaleerd. In andere jaren lag de Medemblikker Oosterhaven al rond 21.00 uur vrijwel vol, maar vandaag stroomden de deelnemers tot in de late uurtjes binnen. De kades stonden weer vol enthousiaste toeschouwers, die genoten van het panorama van een met spinnakers ingekleurde horizon.

Maximale inzet op Mini Transat
De lichte condities betekenden voor Koen van Esch en Pim Schulp hard werken aan boord van de 6,5 meter lange Mini Transat (ORC 2). Vroeg in de middag werkte het duo in drie uur tijd, vijftien zeilwissels af om elk zuchtje te benutten. De mannen buffelden flink om van Makkum in de buurt van Medemblik te komen. Daar kozen ze het zekere voor het onzekere en gingen een uur te vroeg over de lijn. Van Esch: Dat was niet zo erg, want bij die wind hadden we hoogstens twee mijl extra kunnen doen. De mannen kunnen nu 104 mijl optellen bij de 1.500 die ze al samen aflegden met de Mini Transat. Ze kregen ze niet cadeau, want vannacht sliepen ze slechts twintig minuten. Van Esch: Ik ben wel gaar, maar het was maar één nachtje.

Debuterende Heiner-pups
De zeventienjarige Nicolas Heiner debuteerde als schipper van Team Heiner Pups in deze 24-Uurs Zeilrace. Hij stond aan het roer van de Whitbread 30 met aan boord jonge jongens van maximaal 21 jaar. Heiner: We hebben de boot in het laatste stuk met weinig wind goed op snelheid kunnen houden. We hebben gewoon één man de mast in gestuurd om de wind te zoeken. Vervolgens zijn we continu met de snelheid bezig geweest door op de vlagen te anticiperen. Het jeugdige team finishte twintig minuten te vroeg, omdat het geen baanopties meer had. Heiner: Het kortste rak was vijf mijl en dat risico wilden we niet nemen. Toen zij over de lijn gingen, lag vader Roy Heiner met de Delta Lloyd nog ver achter hen. Nicolas Heiner: Ik vind het knap dat ze het hebben gehaald. Ze hebben in dat laatste uur hard gepusht. In september verschijnt Team Heiner Pups aan de start van het ONK Zeezeilen. Dat is ons eigenlijke doel van dit jaar, aldus de ambitieuze schipper.

Multihull Salty Cat kwam, zag en overwon
De Salty Cat van schipper Rob van den Boogaard voer alle rakken in het noordelijke deel van het IJsselmeer. Om 7.00 uur s ochtends zaten we op 70 mijl en begonnen we aan het rak van de VF7 bij Makkum naar de KRA bij Medemblik. We wilden er nog veel meer maken, maar de wind viel compleet weg en we hebben dertien uur gedaan over negentien mijl. Bemanningslid Alber Korper: Precies 24 uur na onze start gingen we over de finish. Het vijfkoppige team had nog niet eerder samen gevaren. Van den Boogaard grappend: Zij kwamen, zagen en overwonnen.

ORC 4 en Vega Noordelijke overwinningen
In de ORC 4 pakte het Wadavontuur van de Mary Bryant van schipper Bart van Breeschoten goed uit. Van Breeschoten vertrok uit Kornwerderzand en ging na enkele rakken onder de afsluitdijk het Wad op: Daar hadden we vanaf 5.30 uur al geen wind meer, waardoor we net een uur te kort kwamen. Dat nekte ons. Onze prestatie-index is niet goed ten opzichte van de andere ORC-klassen. In de Vega-klasse bleef de winnaar Orion van schipper Theo Hooning in het noordelijke deel van het IJsselmeer: Dit was mijn 23ste deelname, maar ik heb nog nooit zoveel moeite gehad om Medemblik te bereiken.

Tocht Debuterende Namib II wint Radbeker
Bij Leon Veth van de Namib II (een Dehler 37) stond een permanente glimlach op zijn gezicht. Hij deed voor het eerst mee aan de tocht en won de Radboudbeker voor beste prestatie in die klasse. Dat hadden we niet verwacht. We zijn het Wad op gegaan en hebben daar dankzij de stroming gratis 24 mijl gekregen.

Naast Delta Lloyd is het PWN Waterleidingbedrijf sponsor van de 24-Uurs Zeilrace. Co-sponsors zijn: Zeilen, Gemeente Medemblik, International Yachting Coating en Stichting Jachthaven Medemblik.

Naast Delta Lloyd is het PWN Waterleidingbedrijf sponsor van de 24-Uurs Zeilrace. Co-sponsors zijn: Zeilen, Gemeente Medemblik, International Yachting Coating en Stichting Jachthaven Medemblik.

///

Fotos: Marloes van der Haagen

Internetadres: www.24uurszeilrace.nl
E-mailadres:diana@diabo.nl