Gemeente Zoetermeer

Burgemeester reikt eerste nieuwe paspoort uit

Nieuw paspoort veiliger door chip
Burgemeester J. Waaijer reikt op dinsdag 29 augustus het eerste elektronische paspoort uit.

Het nieuwe Nederlandse paspoort dat vanaf 28 augustus kan worden aangevraagd heeft een ingebouwde chip. In deze chip is een scan van het gezicht van de houder van het paspoort opgeslagen. Dit geldt ook voor de identiteitskaart. De reden van deze vernieuwing zijn de nieuwe regels die de Europese Unie heeft vastgesteld.

Pasfoto met biometrische kenmerken

De nieuwe richtlijnen gelden vooral voor de pasfoto. Deze moet in kleur. Het gezicht moet een neutrale uitdrukking vertonen. Het voorhoofd en de ogen mogen niet bedekt zijn. De haren moeten uit het gezicht zijn gekamd. De foto wordt gescand en als chip in het paspoort verwerkt. De chip bevat behalve voor- en achternaam, documentnummer, nationaliteit, geboortedatum, geslacht, datum einde geldigheid, land van uitgifte en persoonsnummer. Richtlijnen voor de pasfoto zijn te vinden op www.paspoortinformatie.nl.

Biometrische gezichtsscan
Biometrie is een technologie die het mogelijk maakt om bepaalde unieke, persoonsgebonden kenmerken waar te nemen, te meten en vast te leggen. Het gaat hierbij om lichaamskenmerken, zoals een vingerafdruk of een scan van het gezicht of de iris. Maar ook gedragseigenschappen kunnen hiermee vastgelegd worden. Denk hierbij aan schriftherkenning, stemgeluid en lichaamsgeur. Als de biometrische karakteristieken van iemand in een systeem zijn vastgelegd, kan op automatische wijze de identiteit van een persoon worden vastgesteld of gecontroleerd.

De gezichtsscan is het eerste biometrische kenmerk dat in de Nederlandse reisdocumenten (paspoort en identiteitskaart) wordt ingevoerd. Daarna volgt, in een later stadium, een scan van de vingerafdruk.

Uitleesapparaat

Voor een controle van het reisdocument kan de inhoud van de chip worden uitgelezen. Daarvoor moet de betreffende autoriteit beschikken over een uitleesapparaat. In het stadhuis van Zoetermeer is een dergelijk apparaat aanwezig. Het is mogelijk dat bij een controle ter plekke met een camera een live opname wordt gemaakt van het gezicht, die vervolgens wordt vergeleken met de foto die in de chip is opgeslagen. Informatie hierover is ook op de eerder vermelde site te lezen.

Beveiliging gegevens in chip

De chip is op verschillende manieren beveiligd. Nadat de gegevens in de chip zijn opgenomen is de chip gesloten. Hierdoor kan er geen informatie meer aan de chip worden toegevoegd. Verder zijn er maatregelen genomen om het kopiëren en het veranderen van de gegevens in de chip tegen te gaan en kan de chip niet zomaar op afstand worden gelezen.

Look-a-like fraude

De toegevoegde waarde van biometrische kenmerken is, dat daarmee zogenaamde look-a-like fraude kan worden opgespoord. Van look-a-like fraude is sprake als een ander dan de rechtmatige houder gebruik maakt van het paspoort of identiteitskaart.

Prijsverhoging

De prijs voor een paspoort of identiteitskaart is verhoogd. Dit komt door de chip die in het document moet worden aangebracht. Het Nationaal paspoort kost 47,45 euro.

De Nederlandse identiteitskaart: 31,25 euro.