Gemeente Rotterdam

Schoolplein opnieuw ingericht met gekleurde zones

Leonard Geluk opent eerste 'spannende schoolplein' in Rotterdam

Met het geven van een startsein voor een workshop Capoeira op het schoolplein van basisschool 'De Schalm' opent wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) op dinsdag 29 augustus het eerste 'spannende schoolplein' in Rotterdam. Dit schoolplein is ingericht volgens het concept van Zoneparcs. Hierdoor krijgen kinderen op een laagdrempelige manier toegang tot sport, spel en beweging. Op deze manier wordt de sociale integratie van kinderen in een achterstandssituatie bevorderd.

Binnen twee weken worden in totaal 7 Zoneparcs in Rotterdam in gebruik genomen, waarvan er twee mede mogelijk gemaakt zijn door NikeGO. Een Zoneparc is een schoolplein met een innovatieve inrichting. Drie zones met eigen regels zijn de basis: de blauwe Multi Activiteiten zone, de gele Chill-out zone en de rode Sport zone. Naast de nieuwe inrichting met kleurrijke markeringen en veilig, duurzaam sport- en spelmateriaal maakt een trainingsprogramma deel uit van het Zoneparc-concept. Leerkrachten, klassenassistenten, overblijfkrachten en Zoneparc helden (leerlingen uit groep 8) van de basisschool krijgen speciale trainingen om activiteiten op het speelplein te begeleiden.

De Zoneparcs leveren ook een belangrijke bijdrage aan de wijk. Organisaties zoals Thuis Op Straat, Duimdrop, het welzijnswerk en het sportbuurtwerk van de dienst Sport en Recreatie kunnen buiten schooltijd, tijdens weekeinden en in schoolvakanties gebruik maken van het Zoneparc.

De herinrichting van schoolpleinen tot uitdagende Zoneparcs is een actie uit het 100 dagenplan van het College. Met dit actieprogramma wil het College direct aan de slag en snel samen met Rotterdammers resultaten boeken.

Noot voor de redactie/