Ingezonden persbericht


http://www.utrecht.sp.nl/bericht/9421/060828-klanten_thames_water_weten_hoe_voordelig_schaalvergroting_is.html

Klanten Thames Water weten hoe voordelig schaalvergroting is

28-08-2006 * De acht miljoen klanten van Thames Water -ongeveer 15 keer zo groot als het Utrechtse waterbedrijf Hydron- zullen hun oren niet geloven als ze vernemen dat het Nederlandse nutsbedrijf "efficiencywinst" als belangrijkste argument aanvoert om samen te gaan met Hydron Flevoland en Vitens. Zij betalen op dit moment 211 pond (dat is 311 euro) voor hun drinkwater, twee keer zoveel als de klanten van Hydron.

Thames Water kondigde onlangs aan dat ze de tarieven tot 2009 nog met 83 pond (exclusief inflatie) willen verhogen, om investeringen in het drinkwaternet te financieren. De Engelse waakhond Ofwat -te vergelijken met de Nederlandse NMa- ligt in de clinch met Thames Water over de enorme prijsstijgingen.

SP-fractievoorzitter Paulus Jansen ontdekte dit tijdens zijn vakantie in Engeland. Hij zet al langer grote vraagtekens bij de nauwelijks onderbouwde stelling dat schaalvergroting in de waterleidingsector gunstig is voor de klant. De Utrechtse huishoudens die klant zijn bij Hydron zijn op dit moment gemiddeld 159 euro per jaar kwijt aan waterkosten, inclusief grondwaterbelasting en BTW, ongeveer de helft van de klanten van Thames Water.

Het Engselse bedrijf is ook berucht vanwege de enorme leverliezen: ruim eenderde van het water dat de leidingen wordt ingepompt komt niet bij de klant terecht. Ook elders in Europa waar megawaterbedrijven bestaan, zoals Frankrijk, blijken de prijzen hoger en de kwaliteit van het water slechter te zijn. "Hoe schaalvergroting voordeliger?", zo vraagt Jansen zich daarom af.

Op dinsdagavond 29 augustus buigt de Utrechtse gemeenteraad zich op verzoek van de SP over de fusieplannen van Hydron.