Computeren zonder drempels

Seniorweb

Persbericht

Utrecht, 29 augustus 2006

Computeren zonder drempels
SeniorWeb presenteert op dinsdag 29 augustus in het auditorium van Microsoft de resultaten van het project Computeren zonder drempels. Er zullen een boek en cd-rom gepresenteerd worden die oplossingen bieden voor computergebruik door senioren met een lichte functiebeperking. Het boek is geschreven door de bekende seniorenauteur Addo Stuur.

Aanleiding
De toegang tot digitale voorzieningen wordt steeds belangrijker. Helaas krijgen veel vijftigplussers op den duur te maken met lichamelijke beperkingen, zoals een behoefte als een leesbrilletje, stijfheid in de gewrichten, verminderd concentratievermogen, last van omgevingsgeluiden en toenemende vermoeidheid.
Ongeveer de helft van alle personen van 55 jaar en ouder heeft lichte lichamelijke beperking. Het gebruik van de computer wordt hierdoor bemoeilijkt en daardoor dreigt deze groep achter te blijven op de ontwikkelingen van de informatiemaatschappij. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). SeniorWeb wil deze achterblijvers een steuntje in de rug bieden en heeft diverse oplossingen gebundeld die het computergebruik voor senioren met een lichte functiebeperking vergemakkelijken. Dit maakt grotere participatie mogelijk en vergroot de zelfredzaamheid van deze groep senioren.

Boek en cd-rom
Binnen het project Computeren zonder drempels zijn een gelijknamig boek en een bijbehorende cd-rom ontwikkeld, waarin wordt uitgelegd hoe men op een simpele manier de computer seniorvriendelijk in kan stellen.
Aan bod komen onderwerpen als instellingen in Windows, surfen met het toetsenbord, de inrichting van de werkplek en andere handige tips en trucs om het computergebruik te vereenvoudigen.

Bij de implementatie van het lesmateriaal worden intermediairs (o.a. docenten van computercursussen of welzijnswerkers) betrokken om de doelgroep te bereiken. Er is een handleiding voor intermediairs en er worden door SeniorWeb trainingen gegeven om hen optimaal voor te bereiden op het begeleiden van de doelgroep.

Cursussen
Ook is er in het kader van dit project een tweetal online cursussen ontwikkeld, te weten Uw computer inrichten en Uw computer aanpassen. In deze online cursussen leert men hoe men de computer aan de eigen wensen en behoeftes kan aanpassen en hoe men de computer naar zijn eigen smaak kan inrichten. De gratis cursussen zijn te vinden op www.seniorweb.nl/leren/ onder het kopje Computer Algemeen.

Financiering
Het project is mede dankzij financiële ondersteuning van RVVZ en Rabofoundation tot stand gekomen.

Meer informatie
Meer informatie over het project Computeren zonder Drempels, het boek en de bijbehorende cursussen leest u op de speciale projectwebsite: www.computerenzonderdrempels.nl Het boek Computeren zonder drempels, geschreven door Addo Stuur, is in de Webwinkel op www.seniorweb.nl te verkrijgen voor 8,50 euro (inclusief verzendkosten).

Over SeniorWeb
SeniorWeb wil iedereen die niet met de computer is grootgebracht de vele mogelijkheden van internet laten ervaren. SeniorWeb heeft een overzichtelijke website, met nieuws, tips en tal van mogelijkheden om zelf mee te doen. Vrijwilligers van SeniorWeb geven door het hele land computercursussen, begrijpelijk en betaalbaar voor iedereen. Wie zich aan wil sluiten bij SeniorWeb kan voor 22 euro per jaar lid worden van de vereniging. SeniorWeb biedt haar 62.000 leden een ruim aanbod aan diensten. Zo kunnen leden gratis gebruik maken van een elektronische helpdesk PCHulp en tegen onkostenvergoeding PCHulp aan Huis krijgen. Ook kunnen zij zich opgeven voor Mailgroepen, 50plusnet, meedoen aan het Forum, een gratis advertentie plaatsen op Vraag en Aanbod en korting krijgen op o.a. software, spelletjes en printercartridges. Elk kwartaal ontvangen leden het blad Enter, met eenmaal per jaar een cd-rom vol met tips, spelletjes en software.

Cijfers SeniorWeb

Q3 2006 2005 2004 2003 2002
Leden 62.000 55.000 39.000 24.000 12.000
Websitebezoeken p/mnd 742.000 700.000 600.000 450.000 350.000 Ambassadeurs 2.100 1.800 1.600 1.600 1.500
Cursisten n.a. 50.000 45.000 45.000 40.000


Noot voor de redactie (