Groen!

Brussel, 28 augustus 2006

Stembusakkoorden: Laat de kiezer ZELF kiezen

Groen! is niet te spreken over de aankondiging van Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) dat de voorzitters van CD&V, SP.A en VLD al in verschillende gemeenten stembusakkoorden gesloten hebben. En dat meer dan een maand voordat de Vlaamse en Brusselse kiezers zich kunnen uitspreken. Groen!-voorzitter Vera Dua roept de voorzitters van CD&V, SP.A en VLD op de kiezers zelf te laten kiezen op 8 oktober 2006.

Uiteraard vindt ook Groen! dat alles in het werk dient gesteld te worden om meerderheden met het Vlaams Belang tegen te gaan. Maar het is wel erg ver gekomen als de belangrijkste politicus van de grootste partij in Vlaanderen een beroep moet doen op een ondemocratisch instrument om zijn lokale partijgenoten in het gareel te houden. Bij Groen! overweegt geen enkele mandataris om ook maar in zee te gaan met het Vlaams Belang. Groen! roept de voorzitters van CD&V, SP.A en VLD op tot eenzelfde duidelijke stellingname tegen coalities met het Vlaams Belang, reageert Groen!-voorzitter Vera Dua.

Groen! kan zich bovendien niet voorstellen dat de voorzitter van de SP.A, via voorakkoorden, tekent voor een lange rij van centrummeerderheden en al bij voorbaat de vorming van progressieve meerderheden in Vlaanderen uitsluit.

Groen! meent dat kiezers iets moeten doen met hun mening en ZELF de toekomst voor hun gemeente dienen uit te tekenen. Dat is democratie.