Ingezonden persbericht


Laptops na vakantie bron van illegale software

Bedrijfslaptops makkelijker besmet met illegale software tijdens vakantie

De Business Software Alliance (BSA), het samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners tegen illegale software, waarschuwt bedrijven voor een verhoogd risico op illegale software op bedrijfslaptops na de vakantieperiode. Doordat een IT-afdeling in veel gevallen tijdens de vakantieperiode niet op volle sterkte is, kan het voorkomen dat een besmetting met illegale software niet wordt opgemerkt, terwijl een bedrijf wel verantwoordelijk blijft.

In sommige landen is illegale software nog volop verkrijgbaar. Op het moment dat zulke software op een bedrijfslaptop wordt geïnstalleerd, is een bedrijf verantwoordelijk. Een medewerker die op vakantie dus illegale software op zijn/haar bedrijfslaptop installeert, brengt zo het bedrijf in gevaar. Vaak gebeurt dit onbewust doordat veel mensen niet weten dat de software illegaal is, of dat de aangekochte software niet vanuit het buitenland in Nederland ingevoerd mag worden.

De Nederlandse douane hanteert het beleid dat reizigers drie namaakartikelen van elke categorie (horloges, cd's/dvd's, kleding e.d.) per persoon mogen meenemen. Dit geldt echter niet voor datadragers, zoals zakelijke software, games en andere software voor privégebruik. Voor deze categorie wordt invoer volledig tegengehouden. Elk namaakproduct kan bij de douane in beslag worden genomen en de reiziger kan worden beboet.

De BSA heeft voor bedrijven drie tips om te voorkomen dat bedrijfslaptops tijdens de vakanties een bron van illegale software worden.
1. Stel een duidelijk beleid op voor het gebruik van zakelijke laptops en maak duidelijke afspraken met medewerkers over wat wel en niet mag.
2. Autoriseer medewerkers niet om zelf software op hun laptop te installeren. Het al dan niet toekennen van installatierechten biedt hiervoor goede mogelijkheden.
3. Controleer laptops regelmatig op illegale software. Stel hiervoor een verantwoordelijke aan, die na terugkomst van een medewerker de betreffende laptop controleert.

"Juist tijdens de vakantieperiode, waarin veel medewerkers wat meer vrijheid voelen, is er een verhoogd risico op illegale software op laptops. Het is dan ook zaak alert te blijven", zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA. "Mensen kopen op een plaatselijke markt een cd-rom met een game voor hun kinderen, of schaffen een goedkope versie van een besturingssysteem aan. Ook al is de medewerker zich er niet van bewust dat dit illegale software betreft, toch blijft de werkgever aansprakelijk als deze software vervolgens op de bedrijfslaptop wordt geïnstalleerd. Het is dus uitermate belangrijk voor bedrijven om óók rond de vakantieperiode goed te blijven controleren op de aanwezigheid van illegale software binnen het bedrijf."

De BSA biedt bedrijven gratis tools voor softwareaudits, tips over hoe om te gaan met softwarelicenties en een lijst van aanbieders van oplossingen voor software asset management. Deze informatie is te vinden op www.bsa.org/netherlands. Hiermee ondersteunt de BSA bedrijven bij het voldoen aan wettelijke regels en het waarborgen van veilig en legaal gebruik van software.

Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (BSA) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de internationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyberbeveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, CNC Software/Mastercam, Internet Security Systems, LMS, Macromedia, Mamut, McAfee, Microsoft, Microstar, Nemetschek, OVG, PTC, SolidWorks, Sybase, Symantec, The MathWorks, UGS en WRQ. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht