Gemeente Ferwerderadiel

Daar zit muziek in!

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt in de periode van 1 januari 2007 t/m 31 december 2010 ¤ 124.000,- beschikbaar voor het zogeheten 'Project Buurt, Onderwijs en Sport (BOS-project) van de gemeente Ferwerderadiel.

Wat is het BOS-project?
De gemeente heeft als projecttitel 'Daar zit muziek in!' gekozen. Die titel benadrukt dat van een bepaald iets wat goeds te maken of te verwachten is. Dat geldt zeker voor het BOS-project van onze gemeente. In Ferwerderadiel is gekozen voor twee speerpunten, te weten 'Sport en ontmoeten' en 'Muziek en bewegen & gezonde leefstijl'. Middels de speerpunten van dit project en in samenwerking met partners zoals basisscholen, het Dockingacollege, jeugdsozen, sportverenigingen en dorps- en buurtverenigingen, zal in de komende jaren worden geprobeerd om de sociale samenhang in de gemeente zoveel mogelijk te behouden en te vergroten. De gemeente wil jongeren helpen om de stap te kunnen maken naar een actiever en gezonder levenspatroon. Binnen de (beperkte) mogelijkheden die we als kleine plattelandsgemeente hebben, willen we jongeren mogelijkheden bieden om zich te ontplooien door hen sport- en bewegingsactiviteiten aan te bieden. Zo weinig mogelijk jongeren moeten buiten de boot vallen en zoveel mogelijk jongeren moeten 'meedoen'.

Sport en ontmoeten
Het speerpunt 'Sport en ontmoeten' richt zich vooral op sport- en bewegingsactiviteiten rond de (nieuwe) sportontmoetingsplaats (SOP) van de gemeente Ferwerderadiel in Ferwert. Deze nieuwe sportaccommodatie sluit volledig aan bij het beleid van de ministeries van VROM en VWS, die willen investeren in buitenspeelruimte voor kinderen en jongeren, waarbij spelen, sporten en elkaar ontmoeten centraal staan. Bij dit speerpunt worden alle partners betrokken.
De SOP moet een echte ontmoetingsplaats worden voor jongeren. Een plek waar zij ongeorganiseerd en laagdrempelig kunnen sporten, maar waar ook voortdurend -met participatie door jongeren- sport- en bewegingsactiviteiten worden georganiseerd.

Muziek en bewegen & gezonde leefstijl
Het speerpunt 'Muziek en bewegen & gezonde leefstijl' wil ook letterlijk uitdrukking geven aan de projecttitel 'Daar zit muziek in'. Via het bewegingsonderwijs op de basisscholen en het Dockingacollege wordt een kennismakingstraject aangeboden waarin (eigentijdse) muziek en bewegen centraal staan. Jongeren die zich minder aangetrokken voelen tot reguliere vormen van sport en bewegen kunnen hierdoor worden gestimuleerd om de stap naar een meer actieve en sportieve leefstijl te maken. Het project wil er verder voor zorgen, dat 'muziek en bewegen' een onderdeel wordt van het reguliere bewegingsaanbod van gymnastiekverenigingen in de gemeente.

Het mes snijdt daarmee aan twee kanten. Want: de jongeren zullen ervaren hoe leuk bewegen op muziek is en worden gestimuleerd om hiermee door te gaan, terwijl de gymnastiekverenigingen hun aanbod (en daarmee hun ledenaantallen) kunnen uitbreiden. Voor deze (kleine) verenigingen, die het in onze gemeente vaak moeilijk hebben, is dit een welkome activiteit.

Gekoppeld aan het kennismakingstraject 'muziek en bewegen' zal een programma voor gezondheidseducatie worden opgezet, waarbij 'gezonde voeding' en 'eten en bewegen' centraal staan. Er is in 2004 namelijk vastgesteld, dat 42% van de kinderen in groep 7 van het basisonderwijs in onze gemeente ongezond eetgedrag vertoont.

We gaan ervoor!
Met de bijdrage van het Ministerie is het de komende jaren mogelijk om in samenwerking met scholen en sportverenigingen diverse projecten op te starten en uit te voeren. Van sportdagen, dorps- en buurtactiviteiten tot kennismakingslessen 'muziek en bewegen' en voorlichting over 'gezonde voeding' en 'eten en bewegen'. We gaan ervoor!

Meer informatie
Benieuwd naar het volledige projectplan, zoals dat bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingediend is? U kunt het hier download downloaden.