Gemeente De Ronde Venen


Vernieuwing museum De Ronde Venen

De Provincie Utrecht en de gemeente De Ronde Venen hebben een convenant gesloten met betrekking tot de vernieuwing van Museum De Ronde Venen. De gemeente ontvangt van de Provincie een financiële bijdrage voor de uitwerking van het museum.

De provincie wil gemeentelijke plannen op museaal gebied financieel ondersteunen. Dit staat vastgelegd in de museumnotitie Van Collectie naar Connectie van juni 2005.

De gemeentelijke plannen ten aanzien van de ontwikkeling van het Museum De Ronde Venen waren voor de provincie aanleiding voor het geven van een financiële impuls van 59.730,=.

De gemeente De Ronde Venen en het provinciaal Erfgoedhuis hebben een gezamenlijk projectplan geschreven waarin de maatregelen staan die met het provinciale museumkrediet worden uitgevoerd. De afspraken tussen provincie en gemeente worden in een convenant vastgelegd. De ondertekening hiervan vindt plaats op dinsdag 29 november, in het museum door gedeputeerde Jan van Bergen en de wethouder van Cultuur in De Ronde Venen, Jan van Breukelen.

De provinciale subsidie wordt ingezet op drie ontwikkelingstrajecten van het Museum De Ronde Venen. Allereerst de biografie van het veen en De Ronde Venen; hierbij gaat het om een betere positionering van de thema's van het museum, waar de veen ontginning er één van is. Daarnaast wordt een onderzoek ingesteld naar een inrichtingsconcept: het museum als onderdeel van een bezoekerscentrum in Marickenland, of als zelfstandig museum op een nieuwe locatie. Tenslotte wordt gekeken naar noodmaatregelen voor het behoud van de kerncollectie. In het jaar 2006 zullen de acties worden uitgevoerd.