Ministerie van Defensie

29-08-2006 11:23

Ede na honderd jaar garnizoensstad af


- De voor verbindelaars bekende leeuw op de Elias Beeckmankazerne. Ede is de afgelopen honderd jaar een belangrijke garnizoensplaats geweest. De ligging midden op de Veluwe maakte de stad ideaal als uitvalsbasis voor tal van oefeningen en manoeuvres. Dat nadert echter zijn einde. Komend jaar sluit de laatste kazerne in Ede.

Om die reden grijpt de gemeente het weekeinde van de Airborne Herdenkingen aan om met een taptoe, een defilé, een expositie en een open huis in de drie kazernes afscheid te nemen van een eeuw legergeschiedenis. De periode van de herdenking van de Slag om Arnhem leent zich daar uitstekend voor, omdat er dan toch al veel militair materieel, oud-strijders en militairen in de regio zijn.

Hoogtepunt van het afscheid is het defilé op zaterdagmiddag 16 september, na de traditionele luchtlandingen op de Ginkelse Heide. Honderd militaire voertuigen uit allerlei tijdvakken trekken in een historische parade door het centrum van Ede.

Op dezelfde dag houden de Simon Stevinkazerne, de Prins Mauritskazerne en de Elias Beeckmankazerne open huis. Ze zijn voor het laatst van binnen te bekijken. De organisatie verwacht dan ook een grote toeloop van oud-militairen die hier ooit gelegerd waren.

Op donderdag 14 september is er een herdenkingsdienst in de Oude Kerk in Ede. Vrijdagavond heeft op het Marktplein een muzikale taptoe plaats. Volgende week zaterdag opent in diverse leger- en burgermusea in Ede de expositie Honderd Jaar Garnizoen Ede. Alle onderdelen van het afscheid zijn gratis toegankelijk.