Socialistische Partij

Cultuurkaart goedkoop verkiezingsstuntje

"De chipknip voor cultuur die CDA-minister Van der Hoeven aan jongeren wil geven, is niets meer dan een goedkoop verkiezingsstuntje," zegt SP-Kamerlid Fenna Vergeer. Ze vindt het ongepast dat Van der Hoeven de voorkeur aan dit idee boven de wens van de Tweede Kamer om de rijksmusea gratis toegankelijk te maken.

Vergeer De chipknip moet in de plaats komen van de cultuurvouchers die leerlingen krijgen voor het vak Cultureel Kunstzinnige Vorming. Volgens Vergeer probeert de CDA-minister goede sier te maken in aanloop naar de verkiezingen, zonder dat ze daadwerkelijk iets voor elkaar krijgt. Op iedere cultuurkaart wil de minister het schamele bedrag van 15 euro zetten. "Daarmee kan je hooguit één keer naar een concert in een jongerencentrum. Alleen als je ouders extra geld op die kaart storten kun je er echt iets mee. Zo blijft het cultuurbezoek weer een voorrecht voor de kinderen wiens ouders toch al de ruimte hebben voor een extraatje."

Vergeer vindt het kwalijk dat Van der Hoeven dit plan als alternatief presenteert voor de motie van de Tweede Kamer om de rijksmusea voor iedereen gratis toegankelijk te maken. "Zij weet blijkbaar beter dan de hele Kamer wat nodig is. Dat is behoorlijk ondemocratisch en ook gewoon arrogant." Als de rijksmusea gratis worden, kunnen alle Nederlanders naar binnen, niet alleen de jongeren. In plaats van een cultuurkaart stelt Vergeer voor dat alle leerlingen op basisscholen en muziekscholen kosteloos een muziekinstrument kunnen leren bespelen. Daarvoor zouden ook de vakdocenten Muziek moeten terugkeren op de scholen.