Ingezonden persbericht


10301b4.jpg

Maatschappelijk Ondernemers Groep

PERSBERICHT

Utrecht, 29 augustus 2006

Kanttekening bij onderzoek kwaliteit kinderopvang

De presentatie van onderzoeksresultaten door het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) over de kwaliteit van kinderopvang in 2005 was te kort door de bocht. Dat concludeert Bureau Bartels in een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van SZW is uitgevoerd. Peter Notten waarnemend voorzitter Kinderopvang van de Maatschappelijk Ondernemers Groep: Het onafhankelijk onderzoek van Bartels laat zien dat het onderzoek van het NCKO onvoldoende genuanceerd is en niet toegespitst is op de Nederlandse situatie.

In september 2005 ontstond onrust toen het NCKO op basis van haar onderzoek concludeerde dat de kwaliteit van kinderopvang zorgwekkend zou zijn. Bij de presentatie is toen echter onvoldoende rekening gehouden met de specifieke situatie in Nederland, zo constateert Bureau Bartels in een vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden onderzoek. Bartels adviseert dan ook inhoudelijke aanpassingen op de onderzoeksmethode toe te passen waardoor dit beter aansluit bij de Nederlandse praktijk van kinderopvang. Daarnaast pleit Bartels voor de inzet van meer observatoren bij het onderzoek om de gevoeligheid voor persoonlijke interpretaties te beperken en voor een meer genuanceerde presentatie van onderzoeksuitkomsten.

Uit het rapport blijkt verder dat de GGD-inspecteurs (belast met de kwaliteitsinspectie) een verbetering zien van de kwaliteit van de Kinderopvang. Zij bemerken vooral een toename van de aandacht voor hygiëne, veiligheid, pedagogisch beleid en huisvesting. Ook staat in het rapport dat zowel leidsters als ouders positief oordelen over het pedagogisch klimaat in de kinderopvang.

Een duidelijk verbeterpunt voor de kwaliteit is een betere afstemming tussen opleidingen voor leidsters en de eisen die kinderopvangorganisaties aan personeel stellen. Bartels doet aanbevelingen om het aanbod van opleidingen en de vraag van kinderopvangorganisaties beter op elkaar aan te laten sluiten.

De kinderopvangondernemers aangesloten bij brancheorganisatie MOgroep zijn blij met het onderzoek van Bartels. Het is prettig dat ook anderen bevestigen dat het goed zit met de kwaliteit van de kinderopvang. Nog belangrijker op dit moment zijn voor de kinderopvangondernemers de aanbevelingen hoe kwaliteitsonderzoek en de presentatie van onderzoeksresultaten kunnen worden verbeterd en natuurlijk ook de aanbevelingen waarmee de kwaliteit verder verbeterd kan worden. Op basis van dit rapport zullen we daaraan graag onze bijdrage leveren , aldus Peter Notten.

103023e.gif
Perscontacten:

Kyra van der Meulen, persvoorlichter, telefoon 030 298 34 28 of 06 51 78 45 84