FNV KIEM

40-urige werkweek leidt tot ontslagen
Het CDA wil terug naar de 40-urige werkweek. Als eersten zouden ambtenaren 40 uur per week moeten gaan werken om het goede voorbeeld te geven. Het CDA wil met de herinvoering van de 40-urige werkweek de dreigende tekorten op de arbeidsmarkt ondervangen.

Ton Heerts, vice-voorzitter van FNV, vindt dat het CDA zich niet onnodig druk moet maken. "De sociale partners komen samen wel tot een oplossing van dit probleem." De FNV ziet meer in andere oplossingen. Uit het CPB rapport De macro-economische effecten van arbeidsduurverlenging blijkt namelijk dat 1 procent arbeidsduurverlenging binnen een jaar tot 18.000 minder banen leidt. Na vier jaar is het effect nog even groot. Het zijn met name vrouwen en ouderen, werknemers die nu vanwege zorgtaken in deeltijd werken, die hun baan zullen verliezen. De FNV wil juist dat mensen meer invloed hebben op hun werktijden. Dan kunnen zij werk en privé ook beter combineren.

Het CDA meent echter dat het wenselijk is om het ambtenarenapparaat te verkleinen. "Dat is onzin, op het gebied van veiligheid, dus bij de politie en de AIVD, zijn er nu juist meer mensen nodig," aldus Heerts. Heerts wijst erop dat veel ambtenaren nu al de mogelijkheid hebben om vrijwillig 40 uur per week te werken. "Daar hebben ambtenaren bij Defensie bijvoorbeeld gretig gebruik van gemaakt. Dit had ongewenste bijwerkingen: er moesten opeens mensen weg omdat andere werknemers meer waren gaan werken."

---