Socialistische Partij

Voorkom onveilige treinen: stel nieuwe dienstregeling desnoods uit

29-08-2006 * De nieuwe dienstregeling van de NS lijkt te gaan zorgen voor bomvolle treinen en meer onveiligheid. Er is onvoldoende materieel en personeel om meer diensten en reizigers aan te kunnen, blijkt uit een uitgelekte notitie van het vervoersbedrijf. SP-Kamerlid Arda Gerkens begrijpt er niets van: "Eerst moet koste wat het kost een dienstregeling komen die voor veel mensen slechter uitpakt en dan blijkt de NS het niet eens aan te kunnen. Als dit niet voor december is opgelost, moet het nieuwe rooster maar worden uitgesteld."

Arda Gerkens Gerkens: "Zoals het er nu uitziet sta je binnenkort veel langer te wachten op je overstap en kun je niet eens meer mee met de trein. Nu het aantal treinreizigers eindelijk weer toeneemt, is het van belang dat ze niet weer afgeschrikt worden door overvolle treinen." Ook een afname van het aantal conducteurs op een trein is voor de SP onacceptabel. Voor het veiligheidsgevoel en de dienstverlening zijn conducteurs van groot belang. Gerkens: "Zolang de NS niet voldoende materieel en personeel kan garanderen kan de nieuwe dienstregeling beter in de koelkast."

De SP constateert dat het voorgestelde nieuwe spoorboekje voor te veel mensen leidt tot extra overstappen en langere reistijden. Een aantal stations zal juist beter bediend worden, maar de nadelen overschaduwen de voordelen. Er valt nog veel te verbeteren aan deze dienstregeling en het ziet er naar uit dat de NS daar de tijd voor kan nemen nu het nieuwe rooster onuitvoerbaar lijkt.