Socialistische Partij

Bot mag niet zwijgen over inzet clusterbommen

29-08-2006 * Krista van Velzen noemt de houding van de Nederlandse regering over het gebruik van clusterbommen door Israël teleurstellend en laf. Minister Bot weigert een standpunt in te nemen over de vraag of Israël met het eventueel gebruik van de clusterbommen internationaal oorlogsrecht overtreedt. Van Velzen: "De Nederlandse politiek is het er van links tot rechts over eens dat Bot er bij zowel Israël als Hezbollah altijd op moet aandringen burgers te ontzien. Dan kun je niet zwijgen over de inzet van clusterbommen door Israël, want dat is net zo misdadig als het ongericht afvuren van Katusha-raketten."

Van Velzen Van Velzen: "De Nederlandse regering heeft altijd erkend dat het in gevaar brengen van de burgerbevolking en civiele objecten met clusterbommen een overtreding is van internationaal recht. Human Rights Watch meldde dat er vele gewonden en een dode zijn gevallen in Libanon bij een aanval met clusterbommen. Minister Bot zou internationaal onderzoek moeten eisen naar de schendingen van het oorlogsrecht door álle betrokken partijen. Ook moet hij in ieder geval tegen het gebruik van clusterbommen protesteren. Wegkijken en meldden dat je als minister niet genoeg informatie in handen hebt om er überhaupt een mening op na te houden, laat staan om tot handelen over te gaan, is bijzonder laf en teleurstellend. Bovendien maakt deze houding de Nederlandse pleidooien voor het respecteren van het internationaal recht ongeloofwaardig."

Clustermunitie bestaat uit een grote granaat die na ontploffing ongeveer tweehonderd kleinere bommen over een grote omgeving verspreidt. De niet ontplofte bommen dienen als landmijnen en komen pas later, bij aanraking, tot ontploffing. Ze maken dan ook veel burgerslachtoffers, vaak tot lang na de strijd. Het Internationale Rode Kruis stelt daarom dat clusterwapens onmenselijk zijn en dat het gebruik ervan aan banden moet worden gelegd. De SP pleit al jaren voor een uitbreiding van het Verdrag van Ottawa, de succesvolle internationale overeenkomst uit 1997 dat gebruik van landmijnen verbiedt. Clustermunitie wordt in het verdrag helaas niet verboden en dat moet veranderen. Van Velzen pleitte al eerder voor het instellen van een Nederlands moratorium op het gebruik van clustermunitie en een actieve rol van de Nederlandse regering in het opstellen van een internationaal verdrag om deze munitie te verbieden.