Gemeente Geldermalsen

Experiment jongerenaccommodatie geslaagd

29 augustus 2006 - De Zoete Inval krijgt definitief onderkomen aan de Meersteeg te Geldermalsen.

In januari 2004 besloot het toenmalige college van burgemeester en wethouders van Geldermalsen tot een experiment waarbij de voormalige scoutinggebouwtjes nabij het NS-station als tijdelijke jongerenaccommodatie aan de doelgroep 18+ ter beschikking werd gesteld. Dat gebeurde onder een aantal voorwaarden. Er werden afspraken gemaakt over verantwoordelijkheden en bevoegdheden, communicatie met de woonomgeving, de aard en omvang van toegestane activiteiten, e.d. Het project werd begeleid door een hiervoor aangetrokken jongerenopbouwwerker. In overleg met de jongeren en de buurtbewoners werd uitgegaan van een proefperiode van één jaar.

Met dit experiment beoogde het gemeentebestuur jongeren te laten ervaren dat ze verantwoordelijkheid kunnen dragen, dat ze merken dat het mogelijk is door samenwerking doelen te bereiken, dat ze bezig kunnen zijn met zinvolle zaken in hun eigen belang en dat samenwerking met politie en gemeente effect heeft.

Sinds de start van het experiment is er veel gebeurd. Met op de achtergrond ondersteuning van de gemeente hebben de jongeren zelf de twee gebouwtjes opgeknapt, er zijn activiteiten georganiseerd en door een goede communicatie (soms ook na kleine incidenten die zich ook wel eens hebben voorgedaan) zijn de jongeren erin geslaagd de aanvankelijke aarzelingen bij de buurtbewoners weg te nemen. De ondersteuning van de kant van de jongerenopbouwwerker is geleidelijk aan afgebouwd en daarnaast hebben de jongeren ook formeel hun krachten gebundeld door de oprichting van Stichting De Zoete Inval. Alle betrokken partijen (jongeren, gemeente, politie, jongerenwerk, brandweer en buurtbewoners) beschouwen het experiment als geslaagd.

Vanaf het begin was duidelijk, dat bij het slagen van het experiment, voorzetting van dit initiatief op de huidige locatie niet mogelijk is. Met de buurtbewoners zijn nadrukkelijk afspraken gemaakt over de duur van de proefperiode en in de toekomst moeten de beide gebouwen plaats maken voor nieuwe ontwikkelingen in de stationsomgeving. Het vinden van een alternatieve, definitieve, locatie bleek echter niet eenvoudig en ook wettelijk voorgeschreven procedures kosten de nodige tijd. Kortom, de proefperiode van eerst een jaar en later tot 1 september 2006 is hierdoor overschreden. De buurtbewoners en jongeren zijn in de achterliggende periode met regelmaat op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen en vooral de bewoners verdienen alle waardering voor de constructieve wijze waarop zij zich steeds hebben opgesteld.

Inmiddels is er duidelijkheid en zijn er harde afspraken gemaakt:
* Stichting De Zoete Inval krijgt in december 2006 een definitief onderkomen in de Schakelzone op een terrein aan de Meersteeg wat grenst aan het perceel van de hondensportvereniging.
* Uiterlijk op 15 januari 2007 worden de beide gebouwtjes aan de Genteldijk gesloopt.

Voor het realiseren van het nieuwe onderkomen heeft de gemeenteraad 95.000,-- in de begroting 2006 gereserveerd.