Socialistische Partij

Bied duidelijkheid bij beoordeling van `schrijnende gevallen'

29-08-2006 * SP-Kamerlid Jan de Wit is verbijsterd over uitspraken van medewerkers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) dat ze geen enkel houvast hebben voor de beoordeling van schrijnendheid bij asielzoekers. De Wit: "Duizenden mensen zitten al jaren in een verschrikkelijke onzekerheid en worden nu geconfronteerd met volstrekte willekeur. Ik wil dat de minister onmiddellijk heldere criteria opstelt." Hij vraagt vandaag tijdens het Vragenuurtje opheldering.

Jan de Wit De uitspraken van de medewerkers staan in het maandblad `In de maand' van de IND. Ze uiten fundamentele twijfels over de manier waarop de organisatie de zogenaamde 14/1-verzoeken beoordeelt. De medewerkers ervaren dat binnen de IND geen overeenstemming is over wat schrijnend is, zodat er tussen verschillende ambtenaren vaak grote meningsverschillen bestaan over een zaak. De beoordelingscommissie schrijnende zaken van de IND schrijft volgens de medewerkers `onredelijke en ongefundeerde' adviezen.

Het artikel sluit aan bij de uitspraak van 7 juli jl. van de Amsterdamse rechter dat het beleid van de minister inzake de beoordeling van schrijnendheid in strijd is met het verbod op willekeur.

De Wit: "Wij vragen al jaren om duidelijke criteria, maar de minister blijft maar beweren dat er geen problemen zijn in de wijze van beoordeling. Ze zal `haar hart' laten spreken. Dit artikel wijst uit dat er een onverantwoorde situatie is gecreëerd door de minister. Het is een loterij met de toekomst van kwetsbare mensen als inzet."