Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


:: 29 aug 2006

Regiobijeenkomsten 'Over leerloopbanen en loopbaanleren' september - oktober 2006

In 'Over leerloopbanen en loopbaanleren' beschrijven Frans Meijers, Marinka Kuijpers en Jantiene Bakker het resultaat van een grootschalig onderzoek naar de succesfactoren in loopbaanoriëntatie en -begeleiding in vmbo en mbo. Dit onderzoek, geëntameerd door HPBO, is gehouden onder ruim 1300 vmbo-leerlingen en 2200 deelnemers uit het mbo. Daarnaast waren er ook 160 docenten uit vmbo en mbo bij betrokken.

Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat goede loopbaanbegeleiding op school en in de beroepspraktijk de ontwikkeling van loopbaancompetenties en de arbeidsidentiteit van leerlingen en deelnemers bevordert. Tevens blijkt dat loopbaanbegeleiding duidelijk leidt tot betere opleidingskeuzes, meer gemotiveerde leerlingen en hierdoor een positieve bijdrage levert aan de vermindering van voortijdig schoolverlaten.

De recente inventarisatie van de werkwijze van de deelnemende scholen heeft een helder beeld opgeleverd van de op dit moment meest effectieve aanpak om loopbaanbegeleiding in het onderwijs te integreren. De kennis uit dit onderzoek willen we graag met u delen. Daarom nodigt HPBO u namens de samenwerkende brancheorganisaties uit voor een middag waarin loopbaanleren centraal staat.

Meer informatie kunt u vinden op de site van het Platform Beroepsonderwijs