Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

29-8-2006

Het overleg dat staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) gisteren heeft gehad met zijn Turkse collega Pepe over het sloopschip de Otapan heeft niet tot een oplossing geleid. De aangedragen oplossingen voor de Turkse pijnpunten zijn genegeerd. Van Geel is bang dat slooptankers in de toekomst alleen nog in Bangladesh worden gesloopt of worden afgezonken in internationale wateren. Hij blijft zich dan ook inzetten voor een mens- en milieuvriendelijke oplossing voor de Otapan.

Van Geel heeft zijn excuses aangeboden voor de slechte controle van de gegevens (1000 kg asbest) die door de vorige eigenaar op de exportbeschikking waren ingevuld. Na nader onderzoek naar aanleiding van een informatieverzoek van Pepe bleek in het schip 54.000 kg asbest te zitten. Voor Van Geel is de hoeveelheid asbest nooit het doorslaggevend criterium geweest, wel de kwaliteiten van de sloopwerf. Pepe gaf aan twee problemen te hebben: te weinig verwerkingscapaciteit in Turkije en de correctheid van de gegevens op het exportformulier. Pepe heeft tevens aangegeven dat als de gegevens op het formulier wel correct waren ingevuld, hij het schip eveneens zou hebben geweigerd. Voor hem was het 1000 kilo en niet meer.

Om tegemoet te komen aan het tekort aan de vermeende en door ons niet erkende asbestverwerkingscapaciteit, heeft Van Geel aangeboden een Nederlands team te sturen om het asbest te verwijderen en al het asbest boven de 1000 kilo in Nederland te verwerken. Beide op kosten van de Nederlandse Staat. Op dit aanbod werd door Pepe niet ingegaan. Nadat duidelijk werd dat Pepe niet bereid was een praktische oplossing te vinden - zoals internationaal gebruikelijk in dit soort situaties - is het overleg afgebroken.

Zie ook


Zie het origineel


* Asbestschip De Otapan in Turkije gesloopt: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=23912

* Van Geel naar Turkije om oplossing te zoeken voor Otapan: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=24219

Meer informatie


* Dossier Asbest: http://www.vrom.nl/asbest