Gemeente De Ronde Venen


Privatisering nutsbedrijven vraagt om nieuwe regels voor kabels en leidingen

Het college van B&W van De Ronde Venen heeft nieuwe regels opgesteld voor de aanleg van elektriciteits- en telecommunicatiekabels, gas- en waterleidingen. Het college wil met de nieuwe regels de werkzaamheden in de openbare ruimte en de verdeling van kosten regelen, die gemaakt worden bij het aanleggen, onderhouden, vervangen of verwijderen van kabels en leidingen.

Nu de nutsbedrijven geprivatiseerd zijn en ze als commerciële instellingen opereren, voldoen de oude regelingen niet meer. Er ontstaan nu steeds vaker discussies over de kostenverdeling.

Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de herinrichting van de wijken Heinoomsvaart 1 en 2 in Wilnis als gevolg van de dijkverschuiving.

Op basis van de huidige wet- en regelgeving voor kabels en leidingen, en ontwikkelingen elders in Nederland, hebben B&W nieuwe regels opgesteld waaraan de nutsbedrijven zich voortaan moeten houden. De regels gaan uit van vergunningen, die tegen betaling van leges kunnen worden aangevraagd. Het principe van leges is, dat het verlenen van een vergunning kostendekkend moet zijn. Daarnaast kan schade aan de openbare ruimte als gevolg van graafwerkzaamheden op de veroorzaker(s) worden verhaald.

Het college stelt de gemeenteraad voor de oude verordeningen in te trekken en de nieuwe regels en verordeningen te bekrachtigen. De informatie over de nieuwe regels komt via de gemeentelijke website beschikbaar.