Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Problemen hevige neerslag Zevenhuizen

Op maandag 21 en vrijdag 25 augustus zijn in Zevenhuizen-West door de hevige regenval problemen ontstaan. Straten kwamen blank te staan en het water kwam ook in schuren te staan. Gelukkig is het water niet in woningen terecht gekomen.

Naar aanleiding van de problemen hebben de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle en het hoogheemraadschap gezamenlijk een onderzoek uitgevoerd naar de oorzaak en een aantal maatregelen uitgevoerd. De oorzaak blijkt te liggen in het niet goed functioneren van de riooloverstorten.
Om het risico op een herhaling van de wateroverlast zoveel mogelijk te beperken, nemen de gemeente en het hoogheemraadschap een aantal maatregelen:

* aanpassen van de overstorten in de sloot in en achter de woningen van de Wilgenlaan.

* realiseren van extra afvoermogelijkheden via andere watergangen door het verwijderen van een stuw in de sloot achter de Wielewaal en het vergroten van een duiker in de sloot achter de Kratonlaan.

De tweede maatregel heeft het hoogheemraadschap op 28 augustus al uitgevoerd. De tweede maatregel is bij de gemeente in uitvoering.

Maatregelen voor de langere termijn:
De gemeente voert het Gemeentelijk Riolerings Plan uit. Daarnaast is het hoogheemraadschap bezig met de voorbereidingen van het aanleggen van een watergang gelegen in het poldersysteem. Deze voorbereidingen zijn in een afrondende fase. De nieuwe watergang zal naar verwachting binnen 3-5 maanden gerealiseerd zijn.